Maramureş: Castelul Pocol, restaurat şi reintrodus în circuitul turistic, anunţă primarul Cătălin Cherecheş

Castelul Pocol situat în cartierul Valea Borcutului din municipiul Baia Mare va fi complet restaurat şi introdus în circuitul turistic al judeţului Maramureş, a declarat, joi, pentru AGERPRES, primarul Cătălin Cherecheş.

‘Castelul Pocol situat într-un loc magnific se află în patrimoniu local şi urmează să intre într-un amplu program de restaurare – reabilitare ca la terminarea lucrărilor să fie deschis publicului vizitator, turiştilor români şi străini care ajung în judeţul Maramureş. Pentru mine personal, redarea farmecului de altădată a celebrului castel din Valea Roşie e un demers important la care ţin foarte mult şi face parte din conceptul de punere în valoare a clădirilor vechi, a clădirilor care păstrează patina arhitectonică a unor timpuri apuse care trebuie repuse în valoare şi oferită spre admiraţie lumii. (…) Castelul va fi complet restaurat, redeschis şi introdus în circuitul turistic local alături de alte clădiri emblematice din municipiul Baia Mare’, a spus Cătălin Cherecheş.

Edilul a menţionat că artistul florist Cristina Molodovan va repune în valoare Castelul Pocol prin organizarea unor aranjamente florale deosebite care să readucă clădirea şi spaţiul într-o anume valoare estetică.

Castelul situat pe Valea Borcutului a aparţinut învăţătorului Alexiu Pocol (1871-1935), proprietar al unei mine şi primar al oraşului Baia Mare în perioada 1926-1927. Apoi a fost preşedinte al Băncii Comerciale Baia Mare, preşedinte al Proprietarilor de Mine Particulare, preşedinte al filialei locale a Crucii Roşii şi membru al societăţii culturale Astra.

Conform unor documente de arhivă, Alexiu Pocol a fost delegat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, apoi a fost senator de Baia Mare şi preşedintele organizaţiei locale a Partidului Naţional Ţărănesc. Acesta a fost un bun prieten al istoricului Nicolae Iorga, care a poposit mai multe zile în celebra clădire situată pe Valea Roşie la poalele unui deal.

Alexiu Pocol a încetat din viaţă într-un sanatoriu din Budapesta.

Castelul Pocol a fost utilizat în cei peste 60 de ani ca şcoală, depozit sau spaţiu de cazare pentru muncitori.

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare