Marina SUA va începe să patruleze în apropierea frontierelor rusești din Arctica

patrula artic USNavy
Foto: facebook.com/USNavy

Marina SUA va începe patrulări regulate în largul coastei rusești în regiunea arctică, a informat Breaking Defense, citând pe șeful marinei americane Kenneth Braithwaite.

  • Șeful marinei americane a acuzat Moscova de operațiuni militare „opace” care au condus la o escaladare în regiune, precum și la reglementarea ilegală a transportului maritim pe ruta maritimă a nordului.

„Rusia investește puternic în consolidarea apărării și economiei sale în Arctica, ceea ce duce la o militarizare pe mai multe niveluri a coastei sale de nord”, a spus ministrul.Braithwaite a comparat situația de pe coasta arctică cu situația din Marea Chinei de Sud.

„Vedem că unii dintre cei ce pot fi considerațiconcurenți cred că anumite întinderide apă le aparțin. Ei bine, comunitatea internațională recunoaște că acestea sunt ape internaționale în care vom opera ”, a adăugat el.

Șeful Marinei a precizat că principalul avantaj al Statelor Unite în Arctica sunt submarinele. În același timp, potrivit acestuia, Marina SUA va trebui să închirieze spărgătoare de gheață de la parteneri, în timp ce Rusia are o întreagă flotă de spărgătoarede gheață.

La sfârșitul anului trecut, președintele rus Vladimir Putin a spus că Rusia „va crește” în teritoriile arctice și nordice în următoarele decenii. El a mai spus că țările NATO au crescut intensitatea manevrelor aeriene și navale în Arctica. Activitatea militară în regiune a fost raportată și de comandamentul Flotei de Nord a Rusiei.

Sursa: Kommersant