Marocul a lansat o campanie de vaccinare împotriva rujeolei

Program de sensibilizare în şcoli şi avertizări ale Guvernului: Marocul a lansat o campanie de vaccinare împotriva rujeolei după o recrudescenţă a acestei boli la nivel naţional, pe care autorităţile marocane o atribuie în principal creşterii numărului de dezinformări despre vaccinuri, informează AFP, potrivit Agerpres.

Într-un dispensar din Harhoura, la periferia capitalei Rabat, Salma, în vârstă de 13 ani, şi fratele ei Souhail, de nouă ani, au venit pentru a primi cea de-a doua doză a vaccinului împotriva acestei boli virale, care este foarte contagioasă şi potenţial mortală.

„Nu ştiam că ei nu aveau schema completă de vaccinare împotriva acestui virus, iar părinţii lor s-au speriat odată cu răspândirea bolii”, a declarat bunica lor, Rabia Maknouni.

Familia a descoperit întârzierea vaccinală a celor doi copii după ce a participat la o campanie de „informare de urgenţă” în mediul şcolar.

Acel program, care a permis verificarea stării vaccinale a 10 milioane de copii cu vârste mai mici de 18 ani, a început în octombrie 2024 şi încearcă să ţină sub control o boală care era totuşi aproape dispărută în Maroc.

Peste 25.000 de persoane au fost infectate şi peste 120 de decese au fost înregistrate din octombrie 2023, potrivit lui Mouad Mrabet, coordonatorul Centrului naţional pentru operaţiuni de urgenţă în domeniul sănătăţii publice.

Recrudescenţa rujeolei a stârnit îngrijorări şi în Franţa, în contextul deplasărilor frecvente între cele două ţări, mai ales în perioada vacanţelor şcolare.

Vorbind despre o epidemie care a atins „un nivel istoric”, agenţia Sante Publique France i-a îndemnat pe „profesioniştii din sectorul sănătăţii să dea dovadă de vigilenţă în timpul consultării unor pacienţi care se întorc după un sejur în Maroc”.

„Ştiri false”

În ultimele săptămâni, numărul infectărilor se află într-o scădere constantă, potrivit autorităţilor marocane, care au decis totuşi să prelungească campania de vaccinare până pe 28 martie.

Obiectivul este redobândirea imunităţii colective, care se obţine după ce acoperirea vaccinală ajunge la 95%.

Pe 10 martie, 55% din persoanele contactate pentru a se vaccina primiseră injecţia, ceea ce arată că „reticenţa este încă prezentă, dar sperăm să avansăm”, a declarat un reprezentant al Ministerului Sănătăţii din Maroc.

Mouad Mrabet atribuie reapariţia bolii unei „influenţe a mişcării antivacciniste globale, în contextul în care vaccinarea împotriva rujeolei se realizează în Maroc încă din anii 1960”.

În ianuarie, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Rabat, Mustapha Baitas, a deplâns impactul „ştirilor false care alimentează frica cetăţenilor cu privire la vaccinare”, în special pe reţelele de socializare.

Fenomenul nu vizează însă doar Marocul. În Statele Unite, pe fondul neîncrederii în creştere faţă de autorităţile sanitare şi de companiile farmaceutice, două persoane nevaccinate au murit din cauza rujeolei în sud-vestul ţării.

În Maroc, o campanie a fost lansată în şcoli pentru sensibilizarea elevilor, cărora li se spune că „vaccinul este sigur”, a explicat Imane El Kohen, responsabilă pentru sănătatea şcolară în cadrul Ministerului Educaţiei.

Ea a tras un semnal de alarmă asupra „afirmaţiilor false”, potrivit cărora vaccinul contra rujeolei ar fi, de fapt, cea de-a patra doză a vaccinului anti-COVID-19.

„Relaxare”

Hasna Anouar, infirmieră la dispensarul din Harhoura, participă de mulţi ani la campaniile de verificare vaccinală la fiecare început de an şcolar. De la declanşarea pandemiei de COVID-19 în 2020, ea spune că a remarcat „o fobie faţă de vaccinuri” în rândul unora dintre părinţi.

În trecut, nu exista „nicio dificultate” în a îi vaccina pe copii, spune ea. Astăzi, „trebuie să avem şedinţe cu unii părinţi pentru a le explica scopul vaccinului”.

Activistul pentru dreptul la sănătate Ali Lofti a venit cu o altă explicaţie. După părerea lui, „o relaxare” a Ministerului Sănătăţii a jucat un rol în actuala epidemie de rujeolă.

În timpul pandemiei de COVID-19, vaccinările au scăzut „din cauza lockdownului şi a fricii de a nu se infecta în spitale”, a declarat el.

Apoi, „ministerul a neglijat acest deficit şi s-a produs o relaxare” în activităţile de informare şi sensibilizare a populaţiei, a precizat Ali Lofti.

Ministerul marocan al Sănătăţii se apără spunând că vaccinul a rămas disponibil şi gratuit pe toată durata pandemiei. „Există încă familii care refuză să autorizeze vaccinarea copiilor lor”, a adăugat Mouad Mrabet.

„Este unul dintre motivele care au dus la prelungirea campaniei actuale”, a adăugat el, avertizând totodată în legătură cu „virusul ideilor antivacciniste”.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare