Măsură legislativă IMPORTANTĂ pentru polițiști și cadre militare: pot folosi suma de bani compensatorie pentru plata RATEI unui ÎMPRUMUT

Camera Deputaţilor a adoptat în şedinţa de marți, 20 martie – cu 174 voturi “pentru”, 57 “contra” şi 63 de abţineri – proiectul de lege care prevede ca suma compensatorie acordată pentru chirie în cazul poliţiştilor şi militarilor să poată fi utilizată fie în vederea achitării chiriei, fie în vederea achitării ratei/fracţiunii din rată pentru achiziţia unei locuinţe.

Mihai WeberDeputatul PSD Mihai Weber este inițiatorul acestui proiect de lege.Conform acestuia ”Polițiștii și cadrele militare vor putea ca în viitorul apropiat să poată să utilizeze suma compensatorie acordată pentru chirie și pentru achitarea ratei pentru achiziția unei locuințe.”

„Polițiștii și militarii care își desfășoară activitatea în cadrul acestor instituții, fie că este vorba despre polițiștii și militarii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sau militarii din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Telecomunicații Speciale și ai Serviciului de Pază și Protecție sunt cadre cu o pregătire profesională specifică și acceptă desfășurarea activității lor în condiții speciale, atât sub aspectul riscurilor implicate, programului individualizat, confidențialității, respectării mai multor obligații și incompatibilități”, potrivit expunerii de motive ale deputatului Weber.

Inițiatorul susține că se impune recompensarea acestui personal, proporțional cu rolul și locul pe care îl ocupă în societate.

„Astfel, prin prezenta inițiativă legislativă propunem ca sumă compensatorie acordată cu titlu de chirie cadrelor vizate să poată fi utilizată de către acestea fie în vederea achitării chiriei, fie în vederea achitării ratei (fracțiunii din rată) pe care o plătesc pentru achiziția unei locuințe. În considerarea realităților contemporane vizând deficitul de cadre și plecarea acestora din sistem (pensionari masive), opinăm că este necesar un set de măsuri pentru loializarea acestui acestui personal”, precizează deputatul PSD.

„Polițistul numit în prima funcție sau mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care își are domiciliul și care nu deține locuința proprietate personală în acea localitate, nici el și nici soția/soțul acestuia, în situația în care nu i se poate asigura spațiu de locuit corespunzător are dreptul la o compensație pentru chirie sau plată ratei/fracțiuni din rata unui împrumut contractat în vederea achiziționării unei locuințe, în cuantum de până la 50% din salariul de bază”, prevede textul normativ.

  • În prezent, polițiștii au dreptul la o compensație lunară, dar numai pentru chirie, nu și pentru plata unei rate dintr-un credit pentru locuință. 

„Efectele concrete ale acestei inițiative legislative sunt eminamente pozitive, deoarece cadrele sunt loializate suplimentar față de angajatorii lor, cu atât mai mult acum, în contextul pensionarilor masive din sistem și a sporirii îndatoririlor ce ne revin în calitate de stat membru UE”, susține Weber.

Citește și: Proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act în ședința de miercuri, 21 martie 2018

Faţă de forma originală a documentului au fost aduse o serie de modificări, astfel cum reiese din Raportul întocmit de Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Initiator Mihai WeberMai exact, proiectul care modifică Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului şi Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, stabileşte, în noua sa formă, că polițiştii şi cadrele militare care îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie şi care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe, beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului.

În această situaţie, compensaţia lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuință achiziționată pe timpul carierei. Compensaţia lunară nu se poate acorda concomitent pentru ambele situaţii – chirie şi plata ratei pentru achiziţia unei locuinţe.

 

Conform actelor normative în vigoare, poliţiştii şi militarii în activitate numiţi în primă funcție sau mutaţi în interesul serviciului într-o altă localitate/garnizoană decât cea în care își au domiciliul și care nu dețin locuință proprietate personală în acea localitate/garnizoană, nici ei și nici soțiile sau soţii acestora, în situația în care nu li se poate asigura spațiu de locuit corespunzător, au dreptul la o compensație pentru chirie de până la 50% din salariul de bază/solda lunară.

De această compensaţiei beneficiază, în cazuri justificate, şi cei care sunt numiţi în primă funcție sau mutaţi în interesul serviciului în localitatea/garnizoana în care îşi au domiciliul (tot fără a deţine locuinţă proprietate personală) pe baza rezultatelor unei anchete sociale.

sursa: legestart.ro

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare