Măsură radicală propusă de Eugen Teodorovici: Închisoare pentru datornici

teodorovici

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a depus, la Senat, un proiect de lege prin care datornicii vor putea fi pedepsiți până la maxim şapte ani de închisoare.

Legea va pedepsi ”reținerea și neplata, încasarea și neplata, ori, după caz, nereținerea și nereţinerea sau neîncasarea, în cel mult 30 zile de la termenul scadent prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”, potrivit proiectului depus, la Senat, de Eugen Teodorovici.

„Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 7 ani şi interzicerea unor drepturi stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat”, propune ministrul Finanţelor.

Proiectul de lege depus de Eugen Teodorovici presupune și pedepsirea tentativei și ascunderea unor bunuri în scopul sustragerii de la plata taxelor. Potrivit sursei citate, dacă prejudiciul produs de rău platnici este mai mare de 100.000 euro, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o treime. Iar dacă prejudiciu depăşeşte 500.000 euro, pedepsele se majorează cu jumătate