Mexicul se opune reluării politicii de imigraţie americane

Guvernul mexican a declarat luni că se opune unei posibile reluări a politicii de imigraţie americane cunoscute sub denumirea de „Rămâneţi în Mexic”, care impunea solicitanţilor de azil în Statele Unite să aştepte audierile în Mexic, relatează marţi Reuters, notează Agerpres.

Preşedintele Joe Biden a încercat să pună capăt programului, care a fost introdus de administraţia Trump şi este în prezent suspendat.

Dar state americane precum Texas şi Missouri au intentat un proces pentru a menţine programul activ şi, în decembrie, un judecător din SUA a suspendat demersul lui Biden, spunând că Departamentul pentru Securitate Internă nu a reuşit să explice adecvat de ce politica a fost ineficientă şi ar trebui oprită.

Ministerul de Externe al Mexicului nu a explicat motivele pentru opoziţia sa. Activiştii susţin că politica, numită oficial Protocoale de protecţie a migranţilor (MPP), îi lasă pe migranţi în oraşe de graniţă periculoase unde se confruntă cu ameninţări precum răpiri şi extorcări.

În timp ce guvernul mexican rămâne ferm în opoziţia sa, oficialii americani ar trebui probabil să se gândească dacă solicitanţii de azil pot rămâne în Statele Unite în timp ce solicitările lor sunt evaluate sau dacă să recurgă la alte aranjamente pentru a-i scoate din ţară.

Aproximativ 74.000 de migranţi au trecut prin Mexic în cadrul programului când fostul preşedinte Donald Trump era la putere, a declarat Ministerul de Externe. Sub Biden, acest număr este de doar 7.500.

Marsha Espinosa, purtător de cuvânt al Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, a declarat luni într-un comunicat pentru Reuters că administraţia Biden va continua să încerce să pună capăt MPP prin instanţele de judecată.

„Capacitatea noastră de a implementa MPP în conformitate cu ordinul tribunalului a fost întotdeauna condiţionată de voinţa guvernului Mexicului de a accepta returnări în baza MPP”, a adăugat Espinosa.

Administraţia Biden a căutat alternative de reducere a afluxului de migranţi la graniţa de sud a SUA, inclusiv un program permiţând unor cubanezi, haitieni, nicaraguani şi venezueleni să intre printr-un sistem de programare.

Potrivit oficialilor americani, programul a avut ceva succes în contextul în care numărul de migranţi din acele ţări prinşi trecând frontiera a scăzut brusc din decembrie până în ianuarie.

Organizaţiile pentru drepturile omului insistă ca şi cetăţeni ai altor ţări să fie incluşi.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare