marți, iunie 28, 2022

Ministerul Sănătăţii: 1.939 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore; peste 17.000 de teste efectuate

Un număr de 1.939 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 1.161 mai puţine faţă de ziua anterioară, fiind efectuate peste 17.000 de teste, a informat, duminică, Ministerul Sănătăţii, scrie Agerpres.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 7.759 de teste RT-PCR (3.746 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 4.013 la cerere) şi 10.149 teste rapide antigenice.

Conform Ministerului Sănătăţii, 221 dintre cazurile noi din ultimele 24 de ore s-au înregistrat la pacienţi care s-au reinfectat, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima trecere prin boală.

În total, până duminică, pe teritoriul României au fost înregistrate 2.840.788 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 115 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 12.748.359 teste RT-PCR şi 9.220.937 teste rapide antigenice.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirma sâmbătă că nu este nimic neobişnuit în creşterea numărului de viroze respiratorii în această perioadă, menţionând că există un trend uşor crescător în privinţa COVID-19, dar nu este îngrijorător şi nu a fost discutată în Guvern în niciun fel reintroducerea restricţiilor.

„Este un buletin al Institutului Naţional de Sănătate Publică, nu cred că este o situaţie neaşteptată în ceea ce priveşte numărul de infecţii respiratorii. Eu pot să vă spun în producerea ce priveşte infecţia cu noul coronavirus, care aţi văzut că avem un trend uşor crescător, încă nu pot să afirm în vreun fel că este o creştere îngrijorătoare. Am rămas cantonaţi în zona aceasta de 3.000 – 4.000 de cazuri pe zi şi o proporţie de 12% dintre teste pozitive. Sper ca lucrurile să intre în normal peste câteva săptămâni, dar monitorizăm cu atenţie şi ne păstrăm întreaga capacitate de a evalua, diagnostica şi trata pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. La sfârşitul iernii nu este nimic neobişnuit să ai un număr ceva mai mare de viroze respiratorii”, a declarat sâmbătă Rafila, întrebat în legătură cu creşterea numărului de viroze respiratorii.

El a adăugat că purtarea măştii este „un mijloc de protecţie individuală”, nu o restricţie şi că recomandarea rămâne aceeaşi de a purta masca în interior, mai ales în zonele care sunt aglomerate şi în mijloacele de transport în comun.

„Masca este recomandată ca o măsură logică, dacă vreţi şi binevenită în ceea ce priveşte împiedicarea transmiterii oricărei viroze respiratorii, nu numai împotriva infecţiei cu noul coronavirus”, a menţionat ministrul.

El a mai spus că în Guvern nu s-a discutat în niciun fel despre posibilitatea reintroducerii restricţiilor.

„Nu am discutat în Guvern în niciun fel de introducerea restricţiilor. Monitorizăm situaţia, trenul este ascendent, rata de reproducere a infecţiei este 1,13, de fapt era ieri 1,13, deci e declar că trendul este crescător. Nu observăm şi ăsta e lucru îmbucurător, creşteri ale numărului de cazuri în spitale, nu mă refer la secţiile terapie intensivă, unde există totdeauna o întârziere, mă refer la numărul de cazuri internate în spitale. Avem în jur de 2.700 de persoane internate în secţiile COVID, ceea ce nu pune niciun fel de probleme. Monitorizăm situaţia şi în funcţie de evoluţie vom discuta, dacă este cazul, nu neapărat pentru restricţii, dar măcar pentru un anumit cadru care să reglementeze mai bine această problemă”, a adăugat Rafila.

Ministrul a menţionat că, în funcţie de evoluţie, se va vedea dacă sunt necesare măsuri suplimentare.

„Vom vedea dacă este necesar să luăm măsuri suplimentare privind personalul, modul de alocare a paturilor legate de asistenţa medicală la nivelul unui judeţe sau la nivelul municipiului Bucureşti. Lucrurile sunt diferite. Cele mai mari rate de incidenţă sunt în Bucureşti – peste 6, Cluj – peste 5, Timişoara – peste patru, în rest incidenţele la nivelul fiecărui judeţ sunt relativ reduse”, a mai spus Rafila.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner