duminică, octombrie 1, 2023

Ministrul de externe din Finlanda va candida la preşedinţia ţării

Ministrul de externe finlandez Pekka Haavisto a anunţat joi că va candida la funcţia de preşedinte în alegerile ce vor avea loc anul viitor în Finlanda, exprimându-şi speranţa că îi va succeda lui Sauli Niinisto care va renunţa după două mandate, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Aceasta va fi a treia încercare a lui Haavisto, membru al Partidului Verde, de a deveni şef al statului. El s-a plasat pe locul al doilea atât în 2012, cât şi în 2018.

”Recent, numeroşi finlandezi cu istoric foarte diferit m-au contactat şi mi-au cerut să devin candidat pentru alegerile prezidenţiale din ianuarie anul viitor”, a declarat şeful diplomaţiei finlandeze într-o conferinţă de presă.

Un sondaj de opinie publicat în 22 mai de cotidianul Helsingin Sanomat arăta că 36% dintre alegătorii finlandezi îl susţin pe Haavisto pentru funcţia de preşedinte. El are un mic avans faţă de guvernatorul Băncii Finalndei, fostul comisar european Olli Rehn, creditat cu 31% din preferinţele electoratului. Pe poziţia a treia s-ar plasa Mika Aaltola (24%), şeful unui think-tank specializat în afaceri externe.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale din Finlanda este programat pentru 28 ianuarie anul viitor. Dacă niciun candidat nu obţine cel puţin 50% din voturi, atunci candidaţii plasaţi pe primele două poziţii se vor confrunta în 11 februarie.

sursa – AGERPRES

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner