sâmbătă, iunie 25, 2022

Ministrul italian de externe demisionează din Mişcarea 5 Stele şi anunță un nou partid

Ministrul italian de externe, Luigi Di Maio, şi-a anunţat marţi seara demisia din Mişcarea 5 Stele (M5S) şi intenţia de a forma un nou partid, informează dpa, potrivit Agerpres.

„Astăzi, eu şi mulţi alţi colegi demisionăm din Mişcarea 5 Stele. Părăsim ceea ce mâine nu va mai fi prima putere din parlament”, a spus politicianul în vârstă de 35 de ani, după săptămâni de conflict intern în formaţiunea populistă lansată în 2009 cu o platformă „antisistem”.

Di Maio este în dezacord cu liderul M5S, fostul premier Giuseppe Conte, în privinţa livrărilor de armament pentru Ucraina şi a altor probleme. Tensiunile dintre cei doi sunt mai vechi, reaminteşte dpa.

Conte a cerut recent să nu li se mai trimită arme ucrainenilor şi să se încerce rezolvarea conflictului cu Rusia pe canale diplomatice, în timp ce Di Maio a continuat să îl susţină pe premierul independent al Italiei, Mario Draghi, cu preţul pierderii popularităţii în interiorul partidului.

Şeful diplomaţiei de la Roma speră acum să fie urmat de susţinători pentru înfiinţarea unei noi formaţiuni, Insieme per il Futuro (Împreună pentru Viitor), dezvăluie presa italiană. Potrivit acesteia, 60 de parlamentari din M5S au promis deja că vor fi alături de el.

M5S este cel mai mare partid din Italia din 2018 şi în prezent face parte din coaliţia de guvernământ, deşi a suferit pierderi semnificative la alegerile locale desfăşurate recent. Di Maio a condus partidul aproape trei ani, înainte de a demisiona din funcţia de lider în ianuarie 2020. A urmat o perioadă de interimat, apoi Conte a fost ales în fruntea formaţiunii în ianuarie 2021, după ce a renunţat la postul de prim-ministru.

sursa – AGERPRES

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner