Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu: Nicio pensie nu va scădea

Vasilescu Olguta

Guvernul Dăncilă a adoptat, în şedinţă de miercuri, noul proiect al Legii Pensiilor,  potrivit căruia nicio pensie nu va scădea după recalculare, vârsta standard de pensionare nu se modifică şi nici stagiul de cotizare. Documentul a avut şi avizul Consiliului Economic şi Social.

„Proiectul de lege prevede creșteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021, după cum urmează: în anul 2019, 1265 de lei, în anul 2020, 1775 de lei, iar în 2021, 1875, adică suma aferentă VPR nou introdus 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global și altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții (…) Nicio pensie nu ca scădea după recalculare. Nu se modifică vârsta standard de pensionare şi nici stagiul de cotizare”, a declarat ministrul Muncii, după şedinţa de Guvern, confrom Antena3.

Vasilescu a mai spus că prin proiectul de lege se prevede reducerea vârstei de pensionare pentru cei care muncesc în condiţii deosebite. Drept urmare, pentru un an realizat în condiţii deosebite, vârsta se reduce cu 3 luni, iar pentru un an realizat în condiţii speciale vârsta se reduce cu 6 luni. O altă modificare prevede o majorare cu 25% a punctajelor lunare pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare ca nevăzători, conform sursei precizate.