Ministrul Natalia Intotero, turneu în comunitățile românești din Italia – în perioada 10-18 septembrie

Ministrul Natalia Intotero

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, se află într-o vizită oficială în Republica Italiană, în perioada 10-18 septembrie, agenda incluzând opriri în 11 orașe unde se află comunități românești numeroase. 

  • Ministrul Intotero a precizat că se află în Italia, ”în mijlocul celei mai mari comunități de români – Încerc să ajung oriunde mi se cere prezența, pentru că fiecare român este important pentru noi.”

turneu intotero italiaMinistrul a anunțat că va avea o agendă încărcată – se vor informa cetățenii români cu privire la modalitățile de exercitare a dreptului la vot la alegerile din noiembrie 2019, despre proiectele MRP, vom vorbi despre fenomenul traficului de persoane și despre problemele cu care conaționalii se confruntă în diverse sectoare de muncă din această țară.

  • Ministrul este însoțită și de reprezentanți din cadrul Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Afacerilor Externe, Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane.

Ministrul Natalia-Elena Intotero, în dialog cu reprezentanții comunității românești din Torino

intotero copii”Prima zi a delegației a început în cel mai frumos mod posibil, printre copii frumoși și cuminți! Vă mulțumesc pentru primirea caldă!

Tot în această după amiază, m-am întâlnit și cu comunitatea de români din Torino, dar și cu reprezentanți ai mediului asociativ.”, a transmis ministrul pe pagina sa de facebook.

Proiectele destinate românilor din provincia italiană Torino și principalele teme de interes ale conaționalilor din această zonă a Italiei au fost tema discuțiilor pe care ministrul Natalia-Elena Intotero le-a purtat cu reprezentanții mediului asociativ și al comunității în cadrul vizitei la Torino.

În regiunea Piemonte trăiesc aproape 150.000 de români, dintre care aproximativ 100.000 în provincia Torino.

intotero milanoÎn cadrul vizitei, ministrul a monitorizat două dintre proiectele finanțate de MRP în zonă și derulate de Centrul de Cultură și Tradiție Italo-Românească și de Asociaţia culturală şi socială „Ovidio Onlus”.

Este vorba despre proiecte finanțate pe pilonul „Educație” în cadrul sesiunii din primăvara acestui an și prin intermediul cărora tineri și copii români de toate vârstele participă la activități care îi aduc mai aproape de limba română, de istoria sa, de cultura și tradițiile românești.

Ministrul a avut apoi o întrevedere cu cu reprezentanții comunității românești din teritoriu, la sediul Consulatului General al României la Torino, în cadrul unei delegații ample din care au mai făcut parte deputatul Andi-Gabriel Grosaru, Laura-Elena Chiorean, secretar general în cadrul MAE, precum și Oana Tuluc și Nicoleta Grigore, din cadrul Autorității Electorale Permanente. Cei prezenți au adus în discuție problemele cu care se confruntă românii din regiune în diverse sectoare de muncă și aspecte legate de finanțările oferite de MRP. Totodată, membrii comunității au primit astfel informații legate de alegerile prezidențiale din noiembrie și modalitățile de votare, precum și informații legate de prevenirea traficului de persoane.

Prima zi a delegației a început în cel mai frumos mod posibil, printre copii frumoși și cuminți! Vă mulțumesc pentru primirea caldă! Tot în această după amiază, m-am întâlnit și cu comunitatea de români din Torino, dar și cu reprezentanți ai mediului asociativ.

Întâlnirea ministrului pentru românii de pretutindeni cu reprezentanții comunității românești din Milano

intotero torino”În această dimineață, am început întâlnirea de la Milano cu românii noștri care se aflau în secția consulară, cu treabă. I-am întrebat dacă sunt mulțumiți de serviciile consulare și cu ce probleme se confruntă.Contactul direct cu oamenii este foarte important, dacă ne dorim să venim cu soluții cât mai apropiate de nevoile lor.

Am spus mereu ca un cetățean informat este un cetățean câștigat. Le mulțumesc reprezentanților MAE și AEP pentru că ne sunt alături, astfel încât să avem răspunsuri cât mai aplicate întrebărilor tehnice.”, a postat ministrul Intotero pe pagina sa de socializare legat de vizita de la Milano.

Românii prezenți astăzi la secția consulară a Consulatului General al României la Milano au avut ocazia să intre în dialog cu ministrul pentru românii de pretutindeni și să discute despre serviciile care li se adresează, precum și despre problemele cu care se confruntă.

Milano este al doilea oraș din itinerariul vizitei ministrului Natalia-Elena Intotero în Italia. Peste 55.000 de români locuiesc în provincia Milano, iar numărul conaționalilor stabiliți în regiunea Lombardia este de aproximativ 177.000.

intotero milanÎn cadrul întâlnirii cu românii prezenți la consulat, ministrul a subliniat importanța contactului direct între oameni și autoritățile care îi reprezintă, dialogul fiind esențial pentru găsirea de soluții la problemele cu care se confruntă românii de peste hotare.

Natalia-Elena Intotero a avut apoi o întâlnire cu reprezentanții comunității și ai mediului asociativ românesc din Milano. În cadrul discuțiilor, ministrul s-a referit la finanțările oferite de MRP, la demersurile necesare pentru a pregăti, a depune și a obține aprobări ale dosarelor pentru finanțarea programelor și proiectelor, precum și la necesitatea ca românii să își cunoască drepturile și obligațiile ce le revin în țările unde au ales să se stabilească, să studieze, să muncească.

intotero romani italiaÎn acest sens, ministrul s-a referit la campaniile de informare derulate de MRP și de instituțiile partenere. O altă temă de interes a fost votul în străinătate, cei prezenți cerând informații despre platforma online votstrainatate.ro, precum și despre aspecte organizatorice legate de scrutinul din noiembrie.

Ministrul se va deplasa la Veneția, în continuarea vizitei de lucru în Republica Italiană.

Sursa: MPRP