Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Externe în format Comerț (CAE-Comerț)

participarea ministrului Ștefan-Radu Oprea la reuniunea informală CAE-Comerț

Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a participat astăzi la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Externe în format Comerț (CAE-Comerț), organizată de către Președinția austriacă a Consiliului UE, la Innsbruck, Austria.

Conform unui comunicat de presă, miniștrii comerțului din statele membre UE au discutat împreună cu comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström, despre modernizarea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană și Statele Unite și stadiul negocierilor comerciale curente dintre UE și alți parteneri comerciali.

În acest context, ministrul român a evidențiat interesul României pentru susținerea și consolidarea sistemului multilateral de comerț, bazat pe reguli și menținerea rolului central al OMC, ca piatră de temelie a acestui sistem.

ministrul radu oprea„Modernizarea Organizației Mondiale a Comerțului reprezintă o prioritate pentru menținerea credibilității, asigurarea unui cadru multilateral adaptabil, flexibil și rezilient la provocările actuale din cadrul comerțului internațional.

România, în calitate de viitoare Președinție a Consiliului UE, va depune toate eforturile pentru a asigura poziția de lider al Uniunii Europene în avansarea procesului de reglementare în materie de comerț, la nivel multilateral”, a declarat ministrul Oprea.

Ministrul oprea informală CAE-ComerțMinistrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a subliniat sprijinul ferm acordat de România în promovarea unei agende constructive și reciproc avantajoase în relațiile comerciale cu SUA, care să permită evitarea escaladării tensiunilor comerciale bilaterale și instituirea unor noi măsuri comerciale cu efecte negative asupra industriei și exporturilor europene. De asemenea, oficialul român a reliefat necesitatea menținerii unei agende ambițioase de negocieri comerciale bilaterale, care să conducă la încheierea de către UE a unor acorduri de liber schimb echilibrate și cuprinzătoare cu parteneri comerciali importanți.

În marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe în format Comerț, organizată sub deviza „Trade. Jobs. Future”, ministrul Ștefan-Radu Oprea a avut o serie de întrevederi cu omologi din Austria, Ungaria, Croația și Finlanda, pentru a discuta teme de interes comun, din perspectiva Trio-ului ce va prelua Președinția Consiliului UE în 2019.

În acest context, s-a agreat organizarea unei vizite la București, pe 16 noiembrie, a ministrului de Externe și Afaceri Europene al Croației, Marija Pejčinović Burić, și a ministrului pentru Comerț Exterior și Dezvoltare al Finlandei, Anne-Mari Virolainen, pentru o reuniune de coordonare a Trio-ului de Președinții.

sursa: Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat