joi, martie 23, 2023

Ministrul Radu Oprea – la Reuniunea Ambasadorilor IMM-SME Envoys: Europa are nevoie de o politică matură, proactivă, inovativă de susținere a competitivității întreprinderilor mici și mijlocii pe termen lung

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a organizat, în perioada 18-19 martie 2019, conferința Reuniunii Ambasadorilor IMM (SME Envoys), eveniment în marja Președinției române la Consiliul Uniunii Europene, cu sprijinul DG-GROW din Comisia Europeană, conform unui comunicat de presă remis ecopolitic.ro.

  • Conform aceleiași surse, ministrul Ștefan-Radu Oprea a transmis că Europa are nevoie de o politică matură, proactivă, inovativă de susținere a competitivității întreprinderilor mici și mijlocii pe termen lung, care să asigure oportunitățile de angajare și prosperitatea colectivităților locale și regionale.

Vrem să modificăm Small Business Act, cu scopul de a adapta ecosistemul IMM-urilor din Europa la evoluţiile în domeniul digitalizării. Pentru un mediu de afaceri competitiv, este necesar să facilităm investițiile private, să eliminăm blocajele birocratice și să creăm o infrastructură digitală la nivel european„, a declarat Ștefan-Radu Oprea.

reuniune oprea”Prin viitorul Cadru Financiar Multianual al UE 2021-2027, se vor finanța, direct de la Bruxelles sau prin intermediul unor programe operaționale din Statele Membre, proiecte ale beneficiarilor, inclusiv IMM-uri, care vizează digitalizarea, utilizarea inteligenței artificiale, a roboților și a noilor tehnologii digitale – îndeosebi aplicarea standardului de comunicații 5G sau a tehnologiei blockchain. Toate aceste procese vor transforma profund economiile din spațiul comunitar și vor marca, totodată, trecerea ireversibilă către economia digitală în Europa.

Având în vedere tematica, România a propus actualizarea Small Business Act, prin introducerea conceptului de digitalizare. Astfel, propunerea se poate materializa fie prin adăugarea unui nou principiu la cele zece existente, fie prin adăugarea la principiul „Skills and innovation”.

Evenimentul a constituit o ocazie excelentă de colaborare între autorităţile naţionale implicate și reprezentanţi ai instituţiilor europene, precum şi cu entităţi active din ecosistemele de inovare naţionale şi europene pe subiecte de interes comun, în vederea promovării sistemului antreprenorial național prin dezvoltarea de structuri asociative – incubatoare și acceleratoare de afaceri, hub-uri, clustere.”, a mai precizat sursa citată.

vizita                Prima zi a evenimentului a inclus o vizită de prezentare a proiectului european Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, în Măgurele. Conferința s-a desfășurat în cea de-a doua zi, la sediul Băncii Naționale a Romȃniei.

Informații de background

Reprezentanții IMM-urilor – Ambasadorii SmeEnvoys din țările UE – sunt numiți de Guvernul fiecărui Stat Membru. Rețeaua SME Envoys promovează interesele IMM-urilor în cadrul organismelor guvernamentale, inclusiv la nivel local, urmărește integrarea principiului „Think Small First” în toate politicile și propunerile de reglementare, acționează ca interfață între Comisia Europeană și factorii de decizie la nivel național în vederea implementării prevederilor Small Business Act (SBA) și contribuie la evaluarea și raportarea acțiunilor întreprinse în vederea implementării SBA în statele membre.

Cadrul de politici pentru întreprinderile mici şi mijlocii din Uniunea Europeană – Small Business Act for Europe (SBA), adoptat prin comunicarea COM (2008)394 din 25.06.2008 și revizuit în anul 2011, reflectă intenția Comisiei Europene de a recunoaște rolul central al întreprinderilor mici şi mijlocii în economia europeană.

Denumirea simbolică „Act”, atribuită documentului, subliniază voinţa politică a Comisiei Europene pentru punerea în aplicare, pentru prima dată, a unui cadru general de politici, axat pe zece principii care stau la baza formulării şi implementării politicilor pentru IMM, în Uniunea Europeană.

 

 

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner