marți, august 9, 2022

Mișcarea „Nu plăti” capătă amploare în Marea Britanie – mii de oameni anunță că nu vor plăti facturile la energie emise din luna octombrie

O mișcare al cărei scop este să strângă cât mai mulți oameni care să refuze să plătească facturile la energie capătă avânt în Marea Britanie.

Până acum, 75.000 de oameni s-au angajat că vor face „grevă” la plata facturilor, dar numărul lor crește în fiecare zi, notează Euronews, scrie r3media.ro.

„Este simplu”, se arată în manifestul campaniei. „Don t pay UK” (Nu plăti Marea Britanie). „Cerem o reducere a facturilor la energie la un nivel accesibil. Speranța noastră este că vom aduna un milion de oameni pentru a ne angaja să nu plătească dacă guvernul va continua cu o altă creștere masivă pe 1 octombrie”.

În aprilie, factura anuală medie la gaz și electricitate în Regatul Unit a crescut de la 1.400 de lire sterline (1.670 de euro) în octombrie 2021, la 2.000 de lire sterline (2.390 de euro), după ce guvernul a eliminat plafonul de preț care limita cât de mult își puteau percepe furnizorii clienții. De atunci, giganții energetici și-au văzut profiturile crescând vertiginos, BP înregistrând 8,2 miliarde de euro între aprilie și iunie – mai mult de trei ori decât a obținut în aceeași perioadă a anului trecut.

Până iarnă, Don’t Pay UK estimează că aproximativ 6,3 milioane de gospodării din Marea Britanie nu își vor putea permite facturile la energie, cu 10 milioane de case aflate în „stres de combustibil”.

O mamă a doi copii spune că s-a implicat în „Don’t Pay UK” pentru a-și exprima „dezgustul” față de aceste creșteri uriașe, care au alimentat bonusuri și dividende mai mari pentru cei din vârf.

„Când ai citit în ziar săptămâna aceasta profiturile implicate în industria combustibililor, este imposibil să nu te enervezi”, a spus ea pentru Euronews.

„Este timpul ca aceia dintre noi care încă mai avem bani în plus în fiecare lună să arătăm solidaritate și să luăm poziție pentru cei care se confruntă cu sărăcia energetică”, a continuat ea. „Este timpul pentru o schimbare societală în care cultura profiturilor masive din spatele sărăciei să se încheie.”

Fiica ei nu lucrează deoarece are doi copii mici care au nevoie de îngrijire cu normă întreagă și trebuie să se bazeze pe ajutoarele de stat pentru venituri.

„Nu am idee cum se va descurca cineva în această situație…”, spune ea.

Kary este unul dintre cei 15.000 de activiști locali din Marea Britanie — care vin de la St. Ives în Cornwall până la Insulele Shetland de pe coasta de nord a Scoției — și care s-au înscris pentru a ajuta la organizarea campaniei.

Ei găzduiesc întâlniri pe Zoom, întâlniri în persoană și vorbesc cu prietenii și vecinii, oferă pliante, în încercarea de a determina mai mulți oameni să se alăture inițiativei.

1,6 milioane de fluturași au fost comandate de oameni din Anglia, Scoția și Țara Galilor, aproape 900 de persoane donând bani pentru a sprijini campania.

„Din ce am văzut când am ieșit la pliante, oameni din toate secțiunile societății sunt de acord și vor să se implice”, a spus ea.

Campania, condusă de mai mulți activiști anonimi, se bazează pe experiența campaniilor anterioare de neplată în masă din Marea Britanie, care au reușit să influențeze guvernul.

La sfârșitul anilor 1980 și 90, milioane de oameni din Anglia, Țara Galilor și Scoția au refuzat să plătească nou-înființatul Poll Tax — o taxă unică pe gospodării pentru a finanța administrația locală — ceea ce a dus până la urmă la anularea prevederilor sale cele mai dure și, în cele din urmă, la doborârea prim-ministrului de atunci, ministrul Margret Thatcher.

spot_img

2 COMENTARII

  1. Ei dacă și noi am fi uniți ca englezii,dar la noi sunt mulți prosteala care mai bine mor de foame decit sa nu plătească facturile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner