Mugur Isărescu: Inflația a ajuns în jur de 5%. Creșterile de prețuri sunt semnificativ mai mari

Isarescu

Creșterile de prețuri din România sunt, acum, semnificativ mai mari decât prognoza anterioară a Băncii Naționale, a anunțat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

În același timp, BNR a estimat că rata inflației va fi în jur de 5% pentru luna iulie (față de 3,9% în iunie) și de 5,6% la finalul anului, în principal din cauza scumpirilor la energie, a declarat luni guvernatorul Mugur Isărescu

El a precizat însă că România nu este singura în această situație, rata inflației fiind peste medie și în Statele Unite, Ungaria sau Polonia, dar și în Germania, țara stabilității prețurilor.

„Anticipațiile inflaționiste ale analiștilor bancari sunt rezonabile. În schimb, la nivelul operatorilor economici s-au repoziționat pe un palier superior. Au fost motive serioase: atât discursul public care a accentuat dificultățile, cât și datele care au venit de multe ori din exterior, despre creșterile de prețuri, mai ales din domeniul construcțiilor. Avem o scumpire a materiilor prime, cu impact direct în domeniul energiei electrice, a componentelor, cazul microcipurilor, dificultăți de aprovizionare, ruperi datorită pandemiei, scumpiri în transportul naval, avem și valul patru, o altă necunoscută și efecte ale schimbărilor climatice”, a detaliat Mugur Isărescu.