Mureş: PNL solicită administraţiei locale şi judeţene lămurirea situaţiei juridice a terenului pentru Centrul de arşi

Preşedintele PNL Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, şi candidatul la preşedinţia PNL Mureş, Ciprian Dobre, au solicitat, miercuri, Primăriei municipiului Târgu Mureş şi Consiliului Judeţean Mureş să facă un act de partaj pe terenul pe care ar urma să fie construit Centrul de arşi de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) şi să îl cedeze Ministerului Sănătăţii, astfel încât investiţia de peste 60 de milioane de euro să nu se piardă.

‘Cele două instituţii CJ Mureş şi Consiliul Local Târgu Mureş trebuie să livreze cât mai rapid o soluţie pentru terenul pe care urmează să se construiască Spitalul de Mari Arşi din Târgu Mureş. A apărut HG 799/28 iulie 2021, care reglementează şi aprobă indicatorii tehnico-economici pentru Centrul de arşi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş (…) Vor fi 3 astfel de spitale, Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş. Cred că unul din obiectivele şi CL şi CJ cu obligaţia să furnizeze o soluţie pentru acest teren. Am vorbit despre obiectiv, că se va face, acum vorbim despre peste 60 de milioane de euro care trebuie să intre în judeţul Mureş (…) Dacă acceptăm să ne dezvoltăm, cele două instituţii au rapid obligaţia să pună la dispoziţia Ministerului Sănătăţii actul pentru acest teren. Din punctul meu de vedere soluţia este foarte simplă, nu avem de-a face cu zborul pe lună, nici nu calcule de matematică superioară, vorbim despre un partaj al terenului între cele două instituţii. Primăria Târgu Mureş şi CJ Mureş au fost de acord cu această investiţie, din momentul în care au fost de acord cu această investiţie. Există finanţare, există pete 60 de milioane de euro care vor şi trebuie să intre în judeţul Mureş’, a declarat Ciprian Dobre, într-o conferinţă de presă.

El susţine că, în situaţia în care cei doi responsabili, ‘ambii din UDMR’, sunt de acord să furnizeze acest act de partaj pentru construirea spitalului, până luni ar trebui să convoace câte o şedinţă de urgenţă a CL Târgu Mureş şi a CJ Mureş şi să ia aceste hotărâri.

‘Dacă acest proiect va mai fi blocat, de luni încolo, PNL Mureş va convoca BPJ şi vom depune noi proiectul de hotărâre în CL şi CJ, proiectul de partajare a terenului’, a precizat Dobre.

Liderul PNL Târgu Mureş, doctorul Horaţiu Suciu, consideră că actul semnat de CJ Mureş, pe de o parte, Primăria şi CL Târgu Mureş pe de altă parte, trebuie să pună la dispoziţia Ministerului Sănătăţii terenul respectiv în folosul pacienţilor şi a sistemului medical mureşean.

‘E vorba despre acest proiect de mai bine de 7 ani, toată lumea l-a întâmpinat cu bucurie, au fost nişte paşi atât de mari şi hotărâţi încât la ora asta credeam că va fi făcut. După ce a stagnat o perioadă, din mai multe motive, a fost resuscitat, în sensul bun al cuvântului, şi a prins contur. Am o oareşce convingere că toţi chiar şi cei despre care vorbim (Primăria Târgu Mureş şi Consiliul Judeţean Mureş, n.r.) îşi doresc, dar probabil trebuie să trecem de la vorbe la fapte. (…) E vorba de un act administrativ prin care să se pună la dispoziţia Ministerului Sănătăţii acest teren, care vine în întâmpinarea pacienţilor, a medicilor, pentru că şi medicii, contrar la ceea ce se spune, nu se scaldă într-un lux al fluxurilor medicale şi al circuitelor ci, din contră, zi de zi suntem oarecum constrânşi de a face anumite compromisuri care ne periclitează nouă siguranţa locurilor de muncă. Suntem în secolul XXI, e momentul să avem o unitate medicală de elită’, a spus dr. Suciu.

Doctorul susţine că lipsa de siguranţă determină medicii să plece din centrul medical Târgu Mureş către centre în care simt că medicina şi actul medical sunt dorite de comunitate.

‘Unii au impresia că medicina se consideră un capitol rezolvat la nivelul judeţului Mureş prin prezenţa unei universităţi de prestigiu, prin faptul că există anumite elite medicale. Dar, din păcate, centrul nostru dacă nu este susţinut în continuare, şi iată că acesta este unul dintre modurile în care poate fi susţinut – va începe să cadă. Fiindcă încep să plece medicii, medici tineri, încep să plece pacienţii şi acest lucru este explicabil prin faptul că în continuare medicina nu este considerată o prioritate la noi, este considerat un capitol rezolvat, dar nu este. Universitatea nu poate să facă faţă dacă la nivel de acordare a serviciilor medicale nu se fac eforturi pentru a se ridica’, a arătat dr. Horaţiu Suciu.

În imediata apropiere a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş va fi construită o clădire nouă – Centru de mari arşi – care va avea subsol, parter, patru etaje plus etaj tehnic.

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, proiectul include centrul cu 15 paturi pentru mari arşi, blocul operator cu 25 de săli de operaţie, secţia clinică Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) cu 44 de paturi, relocare heliport şi spaţii conexe, precum staţie de sterilizare, unitate de transfuzii sanguine, morgă, centru de formare, spaţii tehnice, spaţii administrative şi logistice.

Valoarea totală a investiţiei este de 295.782.000 de lei, inclusiv TVA, eşalonată pe trei ani.

Terenul pe care ar urma să fie construit acest centru a fost disputat mai mulţi ani în instanţă de către CJ Mureş şi Primăria Târgu Mureş, instanţa lăsând la latitudinea administraţiei locale şi a celei judeţene să îşi stabilească suprafeţele.

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare