miercuri, mai 25, 2022

Mureş: Street food roman în parcul arheologic de la Călugăreni, de Noaptea Muzeelor

Centrul de Cercetare a Limesului Roman din Muzeul Judeţean Mureş organizează, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, care în judeţul Mureş se derulează începând de sâmbătă seara până duminică după-amiază, un street food roman în parcul arheologic de la Călugăreni, în cadrul căruia participanţii vor putea degusta specialităţi după reţetele preferate de romani.

‘Arheologia experimentală are multe faţete şi în cadrul acestui eveniment ne concentrăm asupra aspectelor culinare. Bucătăria mediteraneană a păstrat multe elemente din bucătăria romană, dar în cursul celor 2000 de ani s-au schimbat un pic gusturile. Foarte mult a influenţat faptul că din America de Sud, în primul rând, au intrat multe legume. În schimb, este foarte interesant cum îşi organizau romanii dieta zilnică. De exemplu, aveau un mic dejun, pe la prânz, şi aveau o cină foarte copioasă. Aveau două mese pe zi şi în zona noastră, în Dacia, ei trebuiau să se adapteze la ce se găsea pe piaţă. Unele produse mediteraneene – măslinele, uleiul de măsline – ajungeau până aici, dar anumite tipuri de fructe de mare mai greu se puteau conserva şi transporta. Am încercat în acest eveniment să reconstruim acele reţete care ar fi putut să fie gătite la Călugăreni în cadrul acestui sit foarte important’, a declarat şeful Centrului de Cercetare a Limesului Roman din Muzeul Judeţean Mureş, arheologul Panczel Szilamer.

Astfel, participanţii la Noaptea Muzeelor la Călugăreni vor putea degusta o tocăniţă de linte care conţine foarte multe condimente verzi – coriandru, rozmarin – o mâncare ‘uşoară dar copioasă’.

‘Vom mai oferi o cremă de caş cu multe condimente verzi, cu ulei, oţet, ceapă şi usturoi. Era mâncată ca un fel de unt cu pâine, un fel de feta sau telemea din ziua de azi. Din oră în oră vor fi reţete noi’, a precizat Panczel.

La situl de la Călugăreni activităţile vor începe duminică, de la ora 11,00, iar până la ora 16,00 amatorii de delicii romane pot participa, pe lângă Street food-ul roman, la un workshop de pedagogie muzeală, un workshop culinar şi vor fi ghidaţi prin parcul arheologic.

De la ora 16,00, va avea loc un concert de închidere a Nopţii Muzeelor, susţinut de Koszika.

Sursa: PRESSONLINE

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner