luni, iunie 27, 2022

Năstase, atac dur la președintele Ungariei: A tratat Transilvania ca o provincie a lor/Kelemen Hunor, complice la sfidarea României

Fostul premier Adrian Năstase cere măsuri dure după vizita ”în Transilvania” a noului președinte al Ungariei, Katalin Novak, afirmând că demnitarul maghiar a tratat Transilvania ca pe un teritoriu maghiar sfidând autoritățile locale și pe cele de la București prin acțiunile la care a participat și pe care le-a făcut.

”Vizita in Romania a noului presedinte al Ungariei – Katalin Novak nu a fost o vizita oficiala, nu a fost nici o vizita turistica ( nu a mers pe litoralul romanesc) ci a fost o vizita politica de provocare. Vizita a fost organizata in contextul premierii celor doi secui condamnati pentru terorism, al tensiunilor legate de de intonarea imnului secuiesc la doua manifestari sportive si al declaratiilor ambigue ale ministrilor UDMR in legatura cu aceste actiuni. Aceasta prima vizita in strainatate a presedintei Ungariei a sfidat toate regulile de protocol, de curtoazie, de buna vecinatate si de eleganta”, a scris fostul premier Adrian Năstase, pe blogul său.

Adrian Năstase a afirmat că era normal ca vizita sa inceapa la Bucuresti, la Cotroceni, pentru a marca relatia bilaterala.

”Ea putea continua cu puncte de program din Transilvania. Katalin Novak a dorit insa sa sublinieze, ca ea nu vine in vizita in Romania ci in Transilvania, sfidand in acest fel suveranitatea statului roman. Transilvania trebuia sa para o provincie a Ungariei. Astfel de provocari au mai avut loc. Unele au primit raspunsul potrivit, altele nu. Si de data aceasta va fi nevoie de un raspuns politic si nu de o lectie despre drepturile kin states, pe care ungurii le stiu foarte bune dar nu le respecta. Pare ca actiunile revizioniste ale Rusiei in Ucraina capata noi reverberatii si la liderii de la Budapesta”, susținut fostul premier.

Budapesta mizează pe faptul că Rusia ar putea impune o nouă Conferința de la Ialta,  a declarat Adrian Năstase.

”Trebuie sa mentionez ca, in conditiile in care Kelemen Hunor a participat la aceasta actiune, intalnindu-se cu presedinta Ungariei, el a devenit complice la actiunea de sfidare a suveranitatii Romaniei, asa cum s-a intamplat si la meciurile de hochei/fotbal, cu ministrii care au asistat fara reactie. Este posibil ca UDMR, dupa rezultatele de la alegerile din Ungaria si obosit sa gestioneze atatea fonduri guvernamentale in Romania, sa-si pregateasca iesirea de la guvernare. Cred ca liderii Romaniei ar trebui sa afirme si ei „Romania este Romania. Punct.”, a adăugat Năstase.

Fostul premier a criticat și lipsa de reacție a președintelui Klaus Iohannis.

”Imi este clar ca presedintele Romaniei, in conditiile in care urmareste un post international in perioada urmatoare, nu doreste sa se faca „valuri” pe astfel de teme, cand este nevoie de unanimitati pentru sanctiunile la adresa Rusiei iar Ungaria nu ar trebui antagonizata. Interesele Romaniei sunt altele!”, a spus acesta.

Năstase a propus un set de măsuri autorităților române:

  1. Declararea „persona non grata” a conducatorilor asociatiei care i-a premiat pe cei condamnati pentru terorism;
  2. stabilirea unor reguli pentru protectia demnitarilor straini care vin in Romania, indiferent de scopul vizitei (alergari in parc, vizite la biserici, etc). Inclusiv in ceea ce priveste portul de arme pentru insotitori;
  3. preluarea urgenta a reglementarilor din Ungaria (tara membra a UE) pentru a fi introduse in legislatia noastra, in privinta achizitionarii de catre straini a bunurilor imobile (in special terenuri agricole si bunuri culturale). Ministerul de externe ar trebui sa pregateasca acest documentar in maxim o luna;
  4. Analiza a ceea ce s-a intamplat, din punct de vedere etnic/demografic, in ultimii ani, in Covasna si Harghita, fenomen denumit de unii „ethnic cleansing”;
  5. Crearea unei comisii speciale de ancheta in parlament pentru a examina daca romanii din Ungaria beneficiaza de aceleasi drepturi precum maghiarii din Romania.
spot_img

1 COMENTARIU

  1. Adriane eu am o intrebare? Cand a avut loc dezvelirea monumentului Brukenthal, Johannis a fost prezent. Acuma la statuia Bethlen, nu a venit, cu toate ca a fost prezenta Presedinta Ungariei, dna Katalin Novak. Adica la personaje istorice germane da, la cele maghiare ba. Putea sa faca si acolo o mica ceremonie militara, cum a facut la vizita lui Steinmeier. A preferat sa-l trimita pe Aurescu s-o critica. Tu urli, dar nu te supara prezenta lui Catalin Mateis la ceremonie cu poza lui Avram Iancu, care are multe vieti maghiare la activ. Tu un puscarias, condamnat pt delapidare o critici pe dna Presedinte. Nu crezi ca e o nesimtire fara margini?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner