Năstase: Iohannis îi subminează autoritatea premierului Orban prin organizarea lecţiilor de dirigenţie de la Cotroceni

nastase iohannis
sursa foto: antena3.ro

Preşedintele Klaus Iohanis îi atenuează autoritatea premierului Ludovic Orban prin organizareaunor lecţii de dirigenţie” la Cotroceni, spune fostul premier Adrian Năstase.

El atrage atenţia, într-o postare pe blog, că regimul semi-prezidenţial din România este maiatenuatdecât cel din Franţa, unde presedintele, între altele, conduce toate şedinţele de guvern.

La noi, conform Constituţiei (art. 80), preşedinteleexercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate„.

În aceste condiţii, el nu se poate identifica cu guvernul. Lecţiile de dirigenţide la Cotroceni arată preşedintele re-ales nu înţelege mandatul său constituţional. Iohannis nu esteşeful guvernului„, chiar dacă el este, neconstituţional, şeful de facto al PNL. Dacă doreşte o întâlnire cu guvernul, atunci Iohannis poate participa la şedinţele de guvern, la Palatul Victoria, atunci când se discută anumite teme sau dacă este invitat de către premier (art.87 din Constitutie)”, a detaliat Adrian Năstase.

El a mai amintit articolul 86 din Constituţie prevede Preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente si de importanţă deosebită,deci nu în chestiuni importante pentru strategia electorală a PNL!

Organizând aceste lecţii de dirigenţie la Cotroceni, Klaus Iohannis îi subminează, în acelaşi timp, autoritatea premierului Orban.

Acesta va fi văzut doar ca un executant iar cei nemulţumiţi vor merge la Cotroceni pentru rezolvarea problemelor lor politice sau economice, ignorându-l pe premier”, adăugat fostul premier.