Năstase: Preşedintele Johannis propune, de fiecare dată, o lectură proprie a Constituţiei

nastase iohannis
sursa foto: antena3.ro

Preşedintele Johannis  propune, de fiecare dată, o lectură proprie a Constituţiei, afirmă marţi fostul premier Adrian Năstase, preşedinte al Fundaţiei Europene Titulescu.

„În ceea ce priveste organizarea unui referendum, pentru care s-a consultat cu Parlamentul, în urmă cu doi ani, anunţă acum că se va „reconsulta” cu acesta pentru a decide o nouă temă de interes naţional. În realitate, Johannis, a renunţat la referendumul pentru care primise anterior acordul Parlamentului şi va propune un ALT referendum pe o temă pentru care va merge la Parlament pentru obţinerea unui aviz, ce va fi cuprins într-o ALTĂ hotărâre a Parlamentului”, a scris Năstase pe blog.

În ceea ce priveşte stabilirea datei referendumului în aceeaşi zi cu alegerile euro-parlamentare, fostul premier spune că decizia recentă a CCR este clară: preşedintele are competenţa constituţională exclusivă în stabilirea datei.

„El putea să decidă, spre exemplu,  organizarea referendumului în ziua de Crăciun. Dar nu, el a stabilit că se va organiza referendumul (indiferent de temă) în ziua în care vor avea loc alegerile euro-parlamentare (ştim de ce). Este clar pentru oricine că cele două voturi sunt independente – campanii diferite, teme diferite, etc. În aceste condiţii, de ce ar trebui ca voturile să aibă loc în aceleaşi secţii? Pentru economii? Economie ar fi dacă Johannis ar renunta la această „jucărie” pentru campania sa de candidat la prezidenţiale. Nu există prevederi constitutionale sau decizii ale CCR pentru organizarea voturilor in aceeasi secţie”, a argumentat Năstase.

El mai spune că o ordonanţă de urgenţă ar putea să decidă desfăşurarea separată a celor două voturi pentru a evita confuzia, inclusiv în ceea ce priveşte condiţiile de cvorum.

  • „A fost amuzant preşedintele şi când, ieri, „a avertizat guvernul să nu dea ordonanţe de urgenţă” până când nu organizează el „reconsultarea” cu parlamentul pe o temă pe care nu o ştim încă şi până când nu  va organiza el  referendumul. Nu ne-a spus, însă, în baza căror prerogative constituţionale a formulat această „avertizare””, a adăugat Adrian Năstase.