Niculuşcă (AMCCRS) îşi propune ca până la finalul anului să inventarieze toate clădirile vulnerabile din Capitală

Directorul adjunct al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), Edmond Niculuşcă, îşi propune ca până la finalul anului să inventarieze toate clădirile vulnerabile din Capitală.

‘Suntem obligaţi aproape atât de Curtea de Conturi, cât şi de Banca Mondială, ne-a făcut o serie de solicitări, să facem un inventar care lipseşte al tuturor clădirilor vulnerabile din Bucureşti. În acest moment într-adevăr avem 2.000 şi ceva de clădiri expertizate tehnic şi nu ne putem permite nici financiar şi nu e nicio soluţie să le expertizăm pe toate, însă avem o metodologie şi avem un instrument pe care vrem să-l creăm şi în această vară o să-l trecem prin Consiliul General şi sper ca Consiliul să voteze propunerea noastră să inventariem toate clădirile vulnerabile din Bucureşti prin metoda post-seism care, în fond, a fost folosită şi după cutremurul din 1977, ca să reuşim împreună cu arhitecţii, inginerii structurişti, Universitatea Tehnică de Construcţii, Universitatea de Arhitectură să avem până la finalul anului, cel târziu la finalul anului, o situaţie clară a tuturor clădirilor vulnerabile’, a spus Edmond Niculuşcă, la o conferinţă în care a fost lansat ghidul de pregătire ‘Cum poţi supravieţui unui cutremur?’, dezvoltat de ARCEN şi Asociaţia pentru Reducerea Riscului Seismic.

El a menţionat că a moştenit zeci de expertize, dând exemplul blocului Patria, în cazul căruia se vorbeşte despre o a patra expertiză.

‘Este o nebunie, pentru că sunt bani publici daţi pe expertize care nu ne spun nimic nou, ori lista clădirilor vulnerabile o să stabilească priorităţile pentru ce clădiri trebuie să fie expertizate şi nu doar expertizate, să intre şi în proiectare şi consolidare’, a spus Edmond Niculuşcă.

În opinia sa, problema în Bucureşti este că trebuie deblocate proiecte vechi.

‘În acest moment lucrăm la zece imobile pe care le vom porni foarte curând. Unul dintre ele trebuia să fie consolidat în urmă cu 25 de ani – Boteanu 3A – 3B, e un bloc mare (…) trei luni am stat pe aceste zece proiecte să le refacem, să le completăm şi să le corectăm şi intrăm în linie dreaptă cu ele. Avem 86 de proiecte în spate, care sunt blocate în urmă cu 10 – 15 – 20 – 25 de ani. Dacă reuşim să le rediscutăm cu proiectanţii, vom intra în linie dreaptă cu ele (…) La Boteanu 3A – 3B devizul, care e foarte mare, cuprindea 25% consolidare şi restul chiuvete, finisaje, faianţa, tâmplării, lucruri care nu-şi au rostul într-un proiect de consolidare, de asta trebuie stat pe ele, pentru că în fond folosim bani publici, dar până la urmă ajungem ca tot oamenii să dea banii ăia înapoi 25 de ani’, a menţionat Edmond Niculuşcă.

Potrivit acestuia, în prezent AMCCRS are facturi neachitate de 4 milioane de lei.

‘Compania Municipală Consolidări a avut cu Administraţia Consolidări contracte de 348 de milioane de lei. (…). Cei 4 milioane de lei pe care-i mai avem de plătit îi analizăm în momentul acesta împreună cu o comisie. Am cerut Companiei Municipale de Consolidări să facă recepţia clădirilor, pentru că acestea sunt finalizate din 2019. Noi avem astăzi locuinţele de necesitate pline, pentru că nu s-au făcut recepţiile acestor clădiri. Am solicitat Companiei Municipale Consolidări recepţia încă de la începutul anului. Nu am primit niciun răspuns. Contractele sunt expirate, toate lucrurile astea le analizăm împreună cu diriginţii de şantier, care au început întocmirea hărţilor tehnice ale imobilelor’, a spus Edmond Niculuşcă.

Potrivit acestuia, Consiliul General va decide ce se va întâmpla cu companiile municipale, însă procesul de consolidare nu este oprit.

‘Procesul de consolidare cuprinde expertiză, proiectare şi execuţia lucrărilor şi vă asigur că suntem foarte aproape să demarăm licitaţii publice pe piaţa liberă pentru execuţia lucrărilor la cele 9-10 imobile despre care am vorbit mai devreme’, a adăugat Edmond Niculuşcă.

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare