sâmbătă, decembrie 2, 2023

Noua Zeelandă: Prim-ministrul demisionar, reunoscător pentru timpul în fruntea guvernului

Prim-ministrul neozeelandez demisionar Jacinda Ardern şi-a exprimat marţi recunoştinţa pentru timpul petrecut în fruntea guvernului, în ajunul învestirii succesorului său Chris Hipkins, informează France Presse, notează Agerpres.

„Plec cu un sentiment de gratitudine după ce am îndeplinit acest rol minunat atât de mulţi ani”, a declarat ea reporterilor în satul maori Ratana (nord), în timpul ultimei deplasări publice ca prim-ministru.

Politiciana în vârstă de 42 de ani a declarat săptămâna trecută că „nu mai are suficientă energie” pentru a-şi exercita funcţia, după cinci ani marcaţi de o erupţie vulcanică mortală, cel mai grav atentat comis vreodată în ţară şi pandemia de Covid-19.

Demisia ei, care a intervenit la mai puţin de trei ani după o victorie electorală zdrobitoare, a stârnit o dezbatere la nivel naţional despre denigrarea femeilor lideri, în special pe reţelele sociale.

Chris Hipkins, care va fi învestit ca prim-ministru miercuri, a descris drept „absolut odioase” atacurile suferite de dna Ardern în timp ce era şefa statului.

Jacinda Ardern a spus însă marţi că „ar detesta” ca plecarea ei bruscă să fie văzută ca o critică la adresa ţării sale.

Popularitatea guvernului laburist al dnei Ardern s-a degradat în ultimele luni din cauza recesiunii ameninţătoare şi renaşterii opoziţiei conservatoare.

sursa – AGERPRES

spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner