O lagună din Spania, primul ecosistem din Europa care a primit statut legal de persoană

Laguna cu apă sărată sever poluată Mar Menor (Lesser Sea) de pe coasta spaniolă a Mării Mediterane a devenit primul ecosistem din Europa care a primit statut legal de persoană cu drepturi executorii, informează DPA, relatează Agerpres.

Decizia a fost luată de Senatul din Madrid cu o largă majoritate după ce camera inferioară, Camera Deputaţilor, a aprobat deja măsura în aprilie. La fel ca în aprilie, doar partidul populist Vox de extremă dreaptă a votat miercuri împotrivă.

Odată cu finalizarea procedurii legislative şi a publicării acesteia în gazeta oficială, fiecare cetăţean – chiar dacă nu este chiar el afectat în mod direct – poate apela de acum la sistemul judecătoresc în cazul unei presupuse violări a drepturilor celei mai mari lagune de apă sărată din Europa.

Scopul demersului este protejarea lagunei ca ecosistem. Un comitet format din şase reprezentanţi ai autorităţilor şi şapte din partea societăţii civile va superviza protecţia, conservarea şi reabilitarea lagunei.

Decizia are la bază dreptul oricărui cetăţean de a declanşa o procedură legislativă ancorată în constituţia Spaniei. E nevoie de colectarea a cel puţin 500.000 de semnături. Peste 640.000 de persoane au semnat iniţiativa.

Laguna Mar Menor este periclitată de decenii, în principal de agricultura intensivă, dar şi de operaţiunile miniere şi din turism. Fertilizarea excesivă a terenului agricol determină proliferarea algelor.

În special în timpul valurilor de caniculă, lipsa de oxigen poate duce la moartea masivă a peştilor şi a altor animale acvatice. Pe perioada unei veri neobişnuit de fierbinţi care a afectat Spania, dar şi alte zone extinse din Europa, temperaturile apei din Mar Menor au crescut la peste 31 de grade Celsius în august.

Ecologiştii şi pescarii au îndepărtat deja peste 14.000 de tone de biomasă din lagună anul acesta.

Ultima dată când balanţa delicată a ecosistemului Mar Menor a fost serios perturbată a fost în august 2021, când cinci tone de fiinţe moarte au fost scoase din apă după ce mai multe zile temperaturile atmosferice au ajuns la 40 de grade Celsius.

Garantarea unor drepturi executorii mediului înconjurător este ”o revoluţie care va limita sistemul economic actual care distruge planeta”, a spus în aprilie Teresa Vicente, profesoară de filozofie la Universitatea din Murcia.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare