Oana Ozmen(USR PLUS): Eficiența energetică este o componentă importantă a PNRR – cu un buget total propus de 2,2 miliarde euro

Ozmen

Oana-Marciana Ozmen, deputat USR PLUS de București, a transmis o declarație politică legată de prezentarea Planului complet de Redresare și de Reziliență, mai ales de faptul că Eficiența energetică este o componentă importantă a PNRR – cu un buget total propus de 2,2 miliarde euro.

Ozmen consideră că PNRR este o șansă pe care țara noastră o are pentru a implementa reforme, pentru a eficientiza cheltuirea banului public și, nu în ultimul rând, pentru a aduce investiții atât de necesare pentru dezvoltarea României.

”Renovarea clădirilor publice, din punct de vedere al eficienței energetice, pentru a optimiza pe termen lung consumul banului public, este o temă care privește și siguranța cetățenilor, nu numai optimizarea costurilor. Toate clădirile publice au un consum energetic mare, deci pierderi de bani care pot fi folosiți în alte proiecte.

Ieri a fost prezentat public Planul complet de Redresare și de Reziliență, o șansă pe care țara noastră o are pentru a implementa reforme, pentru a eficientiza cheltuirea banului public și, nu în ultimul rând, pentru a aduce investiții atât de necesare pentru dezvoltarea României.

Componenta numită Fondul pentru Valul Renovării propune 2 reforme și 4 categorii principale de investiții cu scopul de a implementa modificări legislative și programe precum și un fond de renovare a clădirilor publice, rezidențiale și de patrimoniu. Bugetul total propus este 2,2 miliarde euro, din care reziliența și eficiența energetică în clădirile publice (sedii administrative, clădiri publice care deservesc servicii publice) au alocate 1,17 mld euro.

Eficiența energetică este o componentă importantă a PNRR, iar instrumentul financiar pentru implementare va fi gestionat împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în calitate de partener.

La finalul implementării reformelor și investițiilor vor exista: circa 1.000 – 1.500 blocuri reabilitate energetic (4 milioane mp clădiri rezidențiale) și circa 2.000 de clădiri publice reabilitate (2,5 milioane mp), dintre care 30 de ambulatorii/unități medicale publice/alte structuri publice care furnizează asistență medicală ambulatorie reabilitate/modernizate/extinse/dotate”, transmite Ozmen, în declarația politică.

Parlamentarul de București mai transmite că propunerea pentru îmbunătățirea eficienței energetice cu 32,5% până în 2030, este o mare provocare deoarece, în prezent, în sectorul rezidențial mai puțin de 5% din fondul de clădiri au fost reabilitate termic și eficientizate energetic, în ciuda faptului că o astfel de lucrare ar duce, în medie, la economii de energie de peste 50%.

”România deține un fond construit îmbătrânit, care necesită lucrări de renovare energetică și consolidare seismică, cu accent pe intervenții care să asigure atât creșterea performanței energetice, cât și stabilitatea structurală și funcțională, din perspectiva unei abordări integrate care să asigure tranziția către un parc imobiliar verde și rezilient care să conducă la obiectivele de reducere a consumului de energie.”, mai precizează deputata Oana Ozmen.

  • Ozmen: Se va înființa un fond pentru Valul Renovării care să finanțeze adecvat, printr-un program de investiții, lucrări de îmbunătățire a clădirilor existente.

”Aproximativ 77% din suprafața totală a fondului de clădiri este în plan pentru a fi renovată din 2021 până în 2050, iar până în 2025 este planificată dublarea ratei de renovări.

Prin Strategia Națională de Renovare pe Termen Lung SNRTL (2020-2050) pentru sprijinirea parcului național de clădiri rezidențiale și nerezidențiale, atât publice cât și private, se estimează 13 miliarde euro investiții și crearea de locuri de muncă, aproximativ 234 000 de noi locuri de muncă.

Astfel:

  • Până în trimestrul 4 din 2023 vor fi derulate cel puțin 10 scheme de certificare în domeniul performanței energetice a clădirilor, în cadrul cărora se estimează pregătirea a cel puțin 6000 de specialiști și pentru lucrători în domeniul construcțiilor.

  • Până în trimestrul 2 din 2025 este planificat să intre în funcțiune Registrul național digital al clădirilor, sistem informatic operațional cu date despre clădiri, care va integra și pașapoarte energetice ale clădirilor.

  • Până în trimestrul 2 din 2026 vor fi obținute: cel puțin 2,5 milioane mp suprafață de clădiri publice renovate energetic moderat sau aprofundat/renovate integrat, pentru care se estimează economie consistentă de energie și o reducere a emisiilor de CO2.

Avem, așadar, o șansă imensă de relansare economică și de dezvoltare pe termen scurt, mediu și lung pe care nu avem voie să o ratăm. Orice piedică înseamnă un pas înapoi pe care România nu îl mai poate face.”, a încheiat Ozmen declarația politică.