miercuri, septembrie 28, 2022

ONG italian: Aproximativ 200 de gheţari alpini au dispărut de la sfârşitul secolului al XIX-lea

Aproximativ 200 de gheţari alpini au dispărut de la sfârşitul secolului al XIX-lea, a anunţat miercuri grupul de mediu italian Legambiente, informează ANSA, scrie Agerpres.

„Tot ce a mai rămas din ei sunt resturi şi pietre”, a declarat grupul în prezentarea celei de-a treia ediţii a „Caravanei Gheţarilor”, un proiect de monitorizare itinerant desfăşurat în cadrul programului „ChangeClimateChange”, în parteneriat cu Comitetul italian de glaciologie.

Scopul proiectului este de a verifica „regresul dramatic al gheţarilor din cauza crizei climatice”.

Suprafaţa gheţarilor alpini din Italia este cea mai mică din ultimele secole, iar un dezastru produs pe cel mai mare dintre aceştia, Marmolada, din Dolomiţi, a provocat moartea a 11 persoane în urma prăbuşirii unui serac, la data de 3 iulie.

Legambiente a precizat miercuri că ritmul de creştere a temperaturilor alpine este dublu comparativ cu rata medie globală. Atmosfera la peste 3.500 de metri altitudine este în „dezechilibru total”, a declarat grupul de mediu.

La 5.184 de metri altitudine în Alpii elveţieni a fost atinsă temperatura de 0 grade Celsius la sfârşitul lunii iulie, o valoare fără precedent, a indicat Legambiente.

În acest an, Alpii italieni au cunoscut o iarnă excepţional de blândă şi aridă, a adăugat grupul. Potrivit acestuia, în multe zone nu a plouat timp de o sută de zile.

Zăpada de la sol a scăzut constant în ultimii zece ani, iar multe măsurători au indicat valori zero la începutul lunii mai.

Pierderea gheţarilor şi alte fenomene asociate schimbărilor climatice cauzate de om s-au agravat constant în ultimii ani, notează ANSA.

sursa – AGERPRES

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner