joi, noiembrie 30, 2023

ONG-uri: Utilizarea sistematică a torturii în Egipt, o „crimă împotriva umanităţii”

Şase ONG-uri internaţionale şi egiptene pentru drepturile omului au cerut luni ONU să examineze „folosirea sistematică a torturii” de către Egipt, calificând această practică drept o „crimă împotriva umanităţii”, relatează AFP, informează Agerpres.

Coaliţia de ONG-uri, între care organizaţia britanică Redress şi organizaţia egipteană EIPR, a denunţat luni într-un raport „folosirea masivă şi sistematică a torturii de către autorităţi”, care, potrivit acesteia, „constituie o crimă împotriva umanităţii conform dreptului internaţional”. Raportul a fost înaintat Comitetului ONU Împotriva Torturii (CAT).

CAT urmează să examineze, pe 14 şi 15 noiembrie, respectarea de către Egipt a Convenţiei împotriva torturii, fiind ţară semnatară. Cairo neagă cu regularitate acuzaţiile de tortură comise în detenţie.

În raportul lor, ONG-urile menţionează „bătai, electroşocuri, violenţe sexuale şi refuzul îngrijirilor medicale şi a vizitelor din partea membrilor familiei”.

Ele denunţă, de asemenea, „o politică de stat permisă de ordonanţele de urgenţă, legile antiteroriste şi imunitatea” garantată aparatului de securitate al celei mai populate ţări din lumea arabă.

Coaliţia subliniază, de asemenea, „o represiune brutală a societăţii civile” în această ţară în care există mii de deţinuţi politici şi unde opoziţia a fost redusă la tăcere în cei zece ani de la sosirea la putere a lui Abdel Fattah al-Sisi.

ONG-urile au raportat o „creştere în ultimii ani a practicilor de tortură care au vizat activişti şi apărători ai drepturilor omului (…) şi minorităţi, precum comunitatea LGBT+”.

În ultimii ani, Washingtonul a îngheţat o mică parte din ajutorul său militar pentru Egipt, în valoare de peste un miliard de dolari, din cauza nerespectării drepturilor omului. În acest an, doar 85 de milioane de dolari urmau să fie reţinuţi.

Noul preşedinte al influentei Comisii pentru Afaceri Externe a Senatului SUA a promis sâmbătă ca va bloca ajutorul pentru Egipt, după ce predecesorul său a fost acuzat că a favorizat guvernul egiptean în vânzările de arme, potrivit coaliţiei de ONG-uri.

sursa – AGERPRES

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner