ONU: Proiectul juntei din Myanmar de a organiza alegeri va provoca şi mai multă violenţă

Proiectul juntei de a organiza anul acesta alegeri în Myanmar, pradă haosului, „va provoca mai multă violenţă”, a atenţionat marţi trimisul special al Naţiunilor Unite, Noeleen Heyzer, lansând un apel la comunitatea internaţională de a se opune acestui scrutin, informează AFP, potrivit Agerpres.

Organizarea unui scrutin naţional „va provoca mai multă violenţă, va prelungi conflictul şi va face revenirea la democraţie şi la stabilitate şi mai dificilă”, a declarat Noeleen Heyzer într-un comunicat.

Diplomata de origine singaporeză, aflată în funcţie din 2021, a îndemnat comunitatea internaţională „să stabilească o unitate mai puternică” asupra acestei probleme.

Junta şi-a justificat puciul prin fraude masive în timpul alegerilor legislative din noiembrie 2020, câştigate detaşat de partidul condus de Aung San Suu Kyi, acuzaţii nefondate, potrivit observatorilor internaţionali.

Generalii, contestaţi de o rebeliune armată în toată ţara, au promis un scrutin „liber şi echitabil” anul acesta, fără a preciza data.

SUA au denunţat o „impostură”, în timp ce Moscova, aliata juntei din Naypyidaw, şi-a exprimat susţinerea.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat „preocupat” de acest scrutin, ce ar urma să aibă loc „într-un context de intensificare a bombardamentelor aeriene şi a incendierilor de locuinţe civile, precum şi de arestări, de intimidări şi de hărţuire continuă a unor lideri politici, actori ai societăţii civile şi jurnalişti”, a subliniat luni purtătorul său de cuvânt.

„Fără condiţii care să permită populaţiei din Myanmar să-şi exercite liber drepturile politice, alegerile propuse riscă să exacerbeze instabilitatea”, a insistat el.

Junta, la originea unor noi legi electorale considerate stricte, le-a fixat partidelor interesate termen de două luni, până în martie, pentru a se înscrie la comisia electorală pe care ea o controlează.

Votul nu poate fi liber şi echitabil în actualele circumstanţe, au subliniat experţi.

Eforturile diplomatice pentru soluţionarea crizei din Myanmar se află într-un impas, trimişii speciali ai ONU şi ai Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) realizând puţine progrese în discuţiile cu armata la putere, care refuză să se angajeze într-un dialog cu opozanţii săi politici.

Noellen Heyzer s-a întâlnit pentru prima dată în august cu liderii birmani. Vizita sa a provocat critici, atât din partea juntei, cât şi a opozanţilor acesteia.

Ea nu a avut acces la Aung San Suu Kyi, aflată în detenţie după puci şi, mai târziu, junta nu a apreciat raportul său asupra întrevederii, considerat „unilateral”.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare