sâmbătă, decembrie 2, 2023

Oponenţii reformei vizând creşterea vârstei de pensionare din Franţa, noi proteste în acest weekend

Oponenţii reformei vizând creşterea vârstei de pensionare din Franţa speră să-şi manifeste din nou nemulţumirea în acest weekend cu noi proteste, dar spectrul unei „radicalizări” a dus la interzicerea oricărei reuniuni în Place de la Concorde, cea mai mare piaţă din Paris, precum şi pe faimosul bulevard Champs Elysees, relatează AFP.

Prefectura a interzis sâmbătă adunările în cele două locuri, situate în apropiere de sediul parlamentului şi de palatul prezidenţial, afirmând că „persoanele care încearcă să se adune în aceste locuri vor fi evacuate sistematic de forţele de ordine” şi ar putea fi amendate.

Vineri seara, mii de oameni s-au adunat în Place de la Concorde, câteva sute aruncând cu sticle şi artificii în poliţişti, care au răspuns cu gaze lacrimogene şi au operat 61 de arestări. Joi, în piaţă au protestat 10.000 de persoane şi 258 au fost reţinute.

Joi după-amiază, guvernul a decis în ultimul moment să adopte cel mai important proiect de reformă al preşedintelui Emmanuel Macron – care prevede creşterea graduală a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani – şi să treacă peste camera inferioară a parlamentului, Adunarea Naţională, unde rezultatul votului era imprevizibil. Există un articol special în Constituţia franceză care permite acest lucru.

Reforma poate fi invalidată totuşi de o moţiune de neîncredere în guvern, iar vineri în Adunarea Naţională au fost depuse două moţiuni de cenzură împotriva executivului, care nu sunt însă susţinute de o majoritate parlamentară.

Sunt prevăzute în schimb manifestaţii de protest în întreaga Franţă, inclusiv în Place d’Italie, din Paris, la Marsilia, al doilea cel mai mare oraş din Franţa, precum şi la Brest (vest), Toulon sau Montpellier (sud-est).

Sursa: AGERPRES

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner