Opoziția a atacat la CCR înfiinţarea Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureş

tomac pmp

PNL și PMP au atacat, marţi, la Curtea Constituţională legea privind înfiinţarea Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureş.

 

Preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac a declarat că înfiinţarea liceului reprezintă „ambiţiile Ungariei de a-i umili pe români în anul Centenarului”. Totodată, deputatul PNL Florin Roman a precizat că această lege „deschide o cutie a Pandorei”.

„Acesta este motivul pentru care astăzi am contestat la CCR, împreună cu colegii din PNL, legea privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş. Considerăm că există suficient temei de neconstituţionalitate în această lege şi credem că ambiţiile Ungariei de a-i umili pe români în anul Centenarului trebuie reduse, nu încurajate. Acest troc politic trebuie condamnat. Credem că, dincolo de obiective politice, există interesul naţional cu care nu trebuie să ne jucăm şi noi am acţionat în acest sens”, a declarat Eugen Tomac.

La rândul său deputatul liberal Florin Roman a afirmat că legea este „profund neconstituţională”.

„Nu trebuie să fi mers prea mult la şcoală, ca e maghiară, că e română, să înţelegi că nu poţi trece peste Legea educaţiei naţionale, să înfiinţezi o unitate distinctă printr-o lege separată. Se deschide o cutie a Pandorei extrem, extrem de periculoasă. Se trece cu buldozerul peste autonomia locală, peste separaţia puterilor în stat şi, practic, discutăm deschis despre tain pe care PSD-ALDE îl plăteşte liderilor UDMR pentru susţinerea unui Guvern anti-economic şi anti-naţional”, a spus deputatul PNL.

Senatul, forul decizional în acest caz, a adoptat săptămâna trecută proiectul legislativ al UDMR pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, cu predare exclusiv în limba maghiară.