Opoziţia de stânga din Ecuador iese întărită după alegerile locale şi un referendum

Opoziţia care îl susţine pe fostul pe preşedinte de stânga Rafael Correa a ieşit întărită în urma alegerilor locale şi a referendumului desfăşurate duminică în Ecuador, transmit AFP şi Reuters, conform Agerpres.

Alegătorii au fost chemaţi să îşi desemneze primarii, consilierii municipali şi prefecţii provinciilor, care îşi vor prelua mandatele în mai pentru o perioadă de patru ani.

În paralel cu acest scrutin, ei au răspuns la opt întrebări, în cadrul unui referendum convocat în noiembrie de preşedintele Guillermo Lasso, pe mai multe teme de securitate, politică şi mediu.

Candidaţii opoziţiei pro-Correa au câştigat primăriile din capitala Quito şi din al doilea oraş a ţării, Guayaquil, potrivit rezultatelor transmise de Comisia electorală centrală (CNE).

Votanţii din Quito l-au ales primar pe Pabel Munoz, membru al mişcării politice a lui Coreea, în timp ce un altul a câştigat la Guayaquil, învingând Partidul Social-Creştin, aliat al lui Lasso şi care controla de trei decenii acest mare port la Pacific şi ‘plămânul’ economic al ţării.

Referendumul, în care întrebarea-cheie era aprobarea extrădării, nu a obţinut sprijin suficient. În centrul dezbaterii era extrădarea ecuadorienilor, interzisă de opt decenii şi pe care Lasso dorea să o autorizeze ca instrument în lupta împotriva traficului de droguri, obiectivul fiind extrădarea în SUA a traficanţilor. După numărarea a peste 96% din voturi, 51,45% dintre alegători s-au opus acestei măsuri.

Au fost respinse, printre altele, o propunere care i-ar fi acordat procurorului general mai multă autonomie în numirea procurorilor, şi cea de reducere a numărului de deputaţi de la 137 la 100.

Preşedintele Guillermo Lasso a acceptat înfrângerea la referendum, dar a adăugat că va continua lupta împotriva traficului de droguri şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor sociale.

Lasso, a cărui popularitate se situează în jurul a 20%, a intrat în mod repetat în conflict cu parlamentul controlat de opoziţie şi din care unii deputaţi au încercat să-l demită în timpul demonstraţiilor de anul trecut.

Fostul preşedinte Correa trăieşte în exil în Belgia de zece ani. El a fost condamnat în 2020 la 8 ani de detenţie pentru corupţie şi este vizat de mandat de arest internaţional emis de Quito.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare