Directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay, aflată în vizită în Irak, a salutat miercuri finalizarea iminentă a lucrărilor de restaurare din Mosul, marele oraş din nordul Irakului, care îşi redobândeşte „identitatea” după distrugerile provocate de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), informează miercuri AFP, citată de Agerpres.
Siturile restaurate din oraşul vechi din Mosul urmează să fie inaugurate în următoarele săptămâni de către prim-ministrul irakian Mohamed Shia al-Soudani.
La emblematica moschee Al-Nouri, al cărei minaret, vechi de peste 850 de ani a fost reconstruit identic, cărămidă cu cărămidă, Azoulay a lăudat restaurarea realizată folosind „tehnici tradiţionale”.
„Este ca şi cum istoria s-a întors, ca şi cum identitatea oraşului s-a întors”, a declarat ea în limba engleză.
Moscheea şi minaretul său din secolul al XII-lea – numit de locuitori „Al-Hadba” („Cocoşatul”) din cauza unei uşoare înclinări – au fost distruse în iunie 2017: armata irakiană, aflată pe punctul de a recuceri întregul oraş Mosul, a acuzat SI că a plasat explozivi în această bijuterie a oraşului vechi.
„Dacă luăm ca exemplu reconstrucţia minaretului, a fost necesară reutilizarea a circa 45.000 de cărămizi originale”, a amintit Azoulay.
Minaretul şi-a păstrat înclinarea originală, „aşa cum şi-au dorit locuitorii din Mosul”.
După o ascensiune fulgerătoare în 2014, care le-a permis să cucerească oraşul şi aproape o treime din teritoriul irakian, jihadiştii au fost înfrânţi în 2017, în urma unor bătălii sângeroase şi devastatoare purtate cu forţele irakiene sprijinite de o coaliţie internaţională condusă de Washington.
Oraşul vechi din Mosul a fost distrus în proporţie de 80% şi peste 12.000 de tone de moloz au fost îndepărtate din principalele situri incluse în proiectul de restaurare al UNESCO, care include, printre altele, bisericile Al-Tahira şi cea dedicată Fecioarei Maria, precum şi 124 de case istorice.
„În ultimii şase ani, am strâns peste 115 milioane de dolari” pentru diferitele şantiere, a amintit miercuri Azoulay, mulţumind principalilor parteneri, Emiratele Arabe Unite şi Uniunea Europeană.
„Am creat 7.700 de locuri de muncă la nivel local, am format aproape 2.800 de irakieni în domeniul patrimoniului şi al construcţiilor şi am insuflat o nouă viaţă oraşului Mosul”, a subliniat directoarea generală a UNESCO, lăudând echipele irakiene implicate în lucrările de restaurare.
Din moscheea Al-Nouri, Abu Bakr al-Baghdadi, liderul SI la acea vreme, şi-a proclamat „califatul” în singura sa apariţie publică, în iulie 2014. La acea vreme, jihadiştii îşi extindeau cuceririle teritoriale, atât în Irak, cât şi în Siria vecină.
sursa – AGERPRES