Orban anunţă OUG pentru Autostrada Unirii: Va fi finanţată cu fonduri europene

orban
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban  a anunțat, la Iaşi, după ce preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut să construiască Autostrada Unirii, că în şedinţa de guvern de marţi va fi adoptată o OUG prin care va renunţa la parteneriatul public-privat pentru Autostrada Unirii, iar obligaţia de a gestiona acest proiect va fi mutată de la Comisia de Strategie şi Prognoză „acolo unde îi este locul, la Ministerul Transporturilor”.

„Nu noi suntem cei care am inventat un PPP (n.r. – parteneriat public-privat) ca să mai tragem de timp câţiva ani şi i-am pus pe unii care nu au nicio legătură cu construcţia autostrăzii, respectiv Comisia de Strategie şi Prognoză. E ca şi cum ai pune un profesor de drept să construiască autostrăzi”, a declarat premierul Ludovic Orban, după ce Klaus Iohannis a cerut Guvernului să găsească o soluţie pentru acest proiect.

Ludovic Orban a anunţat că Guvernul va adopta în şedinţa viitoare o OUG privind Autostrada Unirii.

„Marţi, în şedinţa de guvern vom adopta OUG prin care vom încheia parteneriatul public-privat şi vom muta de la Comisia de Strategie şi Prognoză acolo unde este locul, la Ministerul Transporturilor, obligaţia de a gestiona acest proiect. Vă spun clar că circulă pe piață o mulțime de minciuni, de fake-news-uri. Obiectivul nostru este ca, prin exerciţiul financiar multianual 2021-2027, autostrada Unirii să fie finanţată din fonduri europene”, a adăugat Orban.

Premierul a anunţat că există două mari priorităţi: autostrada Unirii şi autostrada Sibiu-Piteşti, care sunt fundamentale pentru a asigura legătura între provinciile istorice şi conectarea la reţeaua de transport europeană.