miercuri, februarie 8, 2023

Orban către HORECA: Văd priviri nu foarte drăgăstoase, dar să știți că nu am inventat eu COVID-ul

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, joi, cu ocazia participării la Conferința Națională a Industriei Ospitalității, că vede din partea industriei HORECA priviri „nu foarte drăgăstoase”.

„Sigur că văd priviri nu foarte drăgăstoase de la dumneavoastră, dar să știți că nu am inventat eu COVID-ul; s-a născut în alte țări și efectele, din păcate, au fost extrem de negative asupra industriei ospitalității. Noi am încercat să gândim anumite forme de sprijin: anularea impozitului specific, șomajul tehnic, 41,5% indemnizația pentru reluarea activității, de la 1 septembrie a intrat în funcțiune programul flexibil de muncă, Kurzarbeit, care e prima oară aplicat în România. Evident, trebuie să urmărim modul în care funcționează.

Am adoptat acte normative care să permită autorităților locale să reducă impozitul pe clădire până la 50% și chiar să anuleze taxa pe clădire sau taxa de ocupare a domeniului public. Pe de altă parte, este evident că sectorul HoReCa este afectat în continuare, există reticență din partea oamenilor de a se duce cum se duc de obicei la restaurant sau de a efectua deplasări în scop turistic.

Acestea sunt niște efecte pe care nu le putem noi controla în vreun fel, ca atare este clar o reducere a veniturilor. Rămânem în continuare în dialog, căutăm în continuare soluții pentru a ține în picioare acest domeniu de activitate important, care are un potențial de dezvoltare în România. Am gândit programul de granturi pentru sectoarele afectate de COVID. Încercăm să mai găsim soluții de susținere în sistem de vouchere pentru zona turistică”, a spus Orban.

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner