Paradoxul primei zile a Summitului ”Inițiativa celor 3 Mări” – Toți liderii europeni și-au promovat interesul național.Mai puțin România

Luni a debutat la București – Summitul ”Inițiativa celor 3 Mări”, un Summit foarte important pentru liderii statelor din zona central-est-europeană, mai ales pentru România, ținând cont că suntem țara gazdă a acestui eveniment.

În marja Summitului, la Romexpo, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, s-a dat startul primei ediție a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administrația Prezidențială a României și Camera de Comerț și Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite și Școala Națională de Studii Politice și Administrative.

Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică și Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Primele două Summituri ale Inițiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, și Varșovia, în 2017.

Din păcate pentru România, s-a ratat oportunitatea de a promova la un asemenea nivel – un proiect clar de țară.

Spunem că paradoxul primei zile a Summitului ”Inițiativa celor 3 Mări” – este acela că, toți liderii importanți din zona central-est europeană, participanți la acest eveniment, și-au promovat interesul național, și-au promovat proiectele statelor pe care le reprezintă, mai puțin România, reprezentată de către președintele Klaus Iohannis.

Chiar dacă România este statul gazdă al acestui eveniment, din discursul președintelui Iohannis nu am remarcat niciun proiect sau poate nu am înțeles noi mesajele concrete transmise de președinte.Neprofitând deloc de această oportunitate sau poate, Administrația Prezidențială nu a înțeles că a fi gazdă nu însemnă tot timpul doar să fim ospitalieri și buni organizatori ci este și un moment în care să forțăm sau să venim la masă și să ne impunem unele proiecte pentru interesul clar al României.

Am urmărit cu foarte mare interes discursurile din deschiderea acestui Summit, așteptând ca România, reprezentată de șeful statului, să vină cu un discurs din care să reiasă concret ceva, că vrem și dorim să se implementeze un proiect foarte clar și care să se poată implementa.

Din contră, am fost surprins de faptul că, discursul președintelui Iohannis a fost chiar plictisitor și cu multe stereotipii.

Ce și-au promovat și ce interes politico-economic a reieși din discursurile liderilor europeni si americani participanți la Summitul ”Inițiativa celor 3 Mări”

  • Iohannis 3 seasPreședinta Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, a avut un discurs prin care și-a promovat foarte clar, punctând toate zonele de interes ale Croației, atât cele legate de infrastructura de transport rutiero-feroviaro-fluvială cât și energie.

 

  • Președintele Poloniei Andrzej Duda a transmis mesaje clare de susținere pentru SUA și către UE, mai ales legat de situația Poloniei din acest moment în relația cu Uniunea Europeană.Discursul a fost clar direcționat pentru găsirea unei susțineri din partea americanilor și o poziționare, ținând cont de faptul că este membru fondator al ”Inițiativei celor 3 Mări”, față de UE.

 

  • Președintele Austriei Alexander Van Der Bellen a transmis foarte clar mesajul că Austria este un investitor important și că se află, ca poziție geografică, în centrul Europei, exact unde trebuie și că orice proiect apare ei vor fi incluși.

 

  • Reprezentantul administrației SUA, Ian Steff a transmis foarte clar că reprezintă administrația Trump și că dorește ca oamenii de afaceri americani să încheie contracte, să participe la toate proiectele viitoare.

Aici este de punctat faptul că președintele SUA Donald Trump, venind din zona de business, a înțeles foarte bine că dacă sprijină politic o asemenea inițiativă poate impune și condiții. Condiția foarte clară și directă pentru ca SUA să susțină această inițiativă este ca o parte din proiectele desfășurate în statele ce formează această inițiativă să fie realizate cu firmele americane.

Încerc să găsesc și un motiv pentru care nu am putut să venim cu un proiect de țară concret – poate din cauza faptului că în acest moment, Guvernul și Președinția României nu comunică sunt clar într-un conflict, ceea ce dăunează interesului țarii.

Vă redăm în continuare și alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul sesiunii plenare „The Three Seas Initiative in a Challenging International Context”. Sper să nu vă plictisiți sau dacă nu am înțeles noi finețea mesajelor transmise sa ne scrieți, să ne spuneți care-i proiectul de țară concret al româniei.

În acest moment se desfășoară la Cotroceni a doua zi a Summitului ”Inițiativa celor 3 Mări”.

Iulian Ionescu

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare