sâmbătă, decembrie 9, 2023

Parc senzorial destinat copiilor cu tulburări de spectru autist şi alte tulburări de neurodezvoltare, inaugurat la Spitalul Obregia

Un parc senzorial pentru copiii şi adolescenţii cu tulburări de spectru autist sau alte tulburări de neurodezvoltare a fost inaugurat, marţi, în incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”.

nvestiţia a fost realizată în baza unui parteneriat între Primăria Capitalei şi reprezentanţa UNICEF în România.

Parcul va deservi copii şi adolescenţii internaţi în Spitalul Obregia la secţia de Psihiatrie pediatrică şi cea de Neurologie pediatrică. Spaţiul include aparate menite să stimuleze olfactiv, vizual, auditiv (prin instrumente de percuţie), tactil (o alee care include diverse texturi şi pe care copiii vor putea să se plimbe desculţi) sau chinestezic (hamace şi leagăne speciale, pentru a dezvolta echilibrul). Aparatele vor fi folosite sub supravegherea personalului medical şi a psihoterapeuţilor, dar vor putea fi utilizate şi în prezenţa părinţilor.

Prezent la conferinţa de lansare, primarul general, Nicuşor Dan, a reamintit că în urmă cu un an PMB şi UNICEF au semnat un acord prin care municipalitatea va fi sprijinită pentru a participa la Iniţiativa Localităţi Prietene ale Copiilor. El s-a declarat mulţumit de faptul că există o colaborare între instituţiile municipalităţii şi că s-a ajuns „la o normalitate” instituţională din acest punct de vedere.

„Este un proiect în premieră pentru România un astfel de parc senzorial, în exterior, destinat copiilor care sunt internaţi aici, la spital, cu diferite deficienţe. Un loc în care pot să înveţe, să socializeze, să se joace, să se simtă trataţi aşa cum trebuie”, a spus el.

Oana Gabriela Sivache, directorul ASSMB, a declarat că parcul este conceput în aşa fel încât să le ofere micilor pacienţi „o experienţă de joacă şi învăţare”, care să le stimulează simţurile şi îi ajută să se dezvolte.

Anna Riatti, reprezentant UNICEF în România, a atras atenţia asupra faptului că, la nivel mondial, unul din şapte copii este diagnosticat cu probleme de sănătate mintală, în timp ce în România aproximativ 9% dintre copiii au fost diagnosticaţi cu astfel de probleme. Ea a menţionat că UNICEF susţine o serie de proiecte care vizează furnizarea serviciilor de prevenţie, dar şi implicarea comunităţii în gestionarea acestor situaţii.

Preşedinte USR Bucureşti, Vlad Voiculescu, a felicitat Primăria Capitalei şi ASSMB pentru direcţia „către integritate” pe care şi-au asumat-o. El a menţionat că parteneriatul cu UNICEF demonstrează încrederea pe care această organizaţie a căpătat-o în autoritatea locală.

„Astfel de parteneriate vin în ajutorul oamenilor, în primul rând, dar nu vrei să ai un astfel de parteneriat, ca organizaţie internaţională sau ca organizaţie non-profit, cu instituţii în care nu poţi avea încredere, cu oameni în care nu poţi avea încredere. Cred că ceea ce am văzut în ultimul an de zile, în special, vorbeşte despre integritate. Şi aş vrea să îi felicit public pe doamna Oana Sivache şi pe domnul primar Nicuşor Dan, pentru ceea ce s-a întâmplat la ASSMB”, a spus Voiculescu.

Parcul este destinat diverselor categorii de vârstă, până la 18 ani, şi va avea şi un rol de socializare. Totodată, urmează să fie amenajat şi un teren de baschet.

„Nu ne dorim ca un copil să rămână la pat, ci să fie activ pe perioada internării, să interacţioneze cu ceilalţi adolescenţi, să organizăm diverse grupuri de terapie, de socializare, de interacţiune socială între adolescenţi şi vor putea folosi acest loc. (…) Copiii cu tulburări de spectru autist au un patern de integrare senzorială uşor diferenţiat faţă de al neuro-tipicilor. Ei pot să aibă fi o hiper-sensibilitate auditivă, olfactivă, vizuală, tactilă şi să reacţioneze exagerat la nişte stimuli care nouă ni se par banali, precum sunetul uscătorului de păr. Expunând copilul treptat la diverşi stimuli, reuşim să îl ajutăm să îl integreze, inclusiv ulterior, în mediul lui de viaţă natural. În alte cazuri poate să existe o hiposensibilitate şi copilul să nu reacţioneze la durere şi să se expună unor pericole semnificative, fără să conştientizeze acest pericol”, a precizat dr. conf. univ. dr. Florina Rad, medic şef la Clinica de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului.

 

sursa Agerpres

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner