luni, octombrie 2, 2023

Parlamentul Poloniei respinge o propunere de liberalizare a legii privind avortul

Deputaţii polonezi au respins joi o propunere de iniţiativă cetăţenească de liberalizare a legii privind avortul, una dintre cele mai restrictive din Europa, relatează France Presse, arată Agerpres.

Camera inferioară a parlamentului, unde conservatorii aflaţi la putere deţin majoritatea, a votat împotriva iniţiativei ce propune autorizarea întreruperilor voluntare a sarcinii până la douăsprezece săptămâni.

În total, 265 de deputaţi au votat împotriva liberalizării legii, 175 au votat pentru şi patru s-au abţinut.

Activista pentru drepturile femeilor, Marta Lempart, a depus proiectul de lege care a fost susţinut de peste 200.000 de semnături, subliniind că va aduce legile poloneze în conformitate „cu standardele europene şi mondiale”.

Legea poloneză a avortului, deja foarte restrictivă, a fost înăsprită în 2020 când Consiliul Constituţional s-a alăturat guvernului decretând că întreruperea voluntară de sarcină chiar şi în cazul unei malformaţii grave a fătului este neconstituţională.

În prezent, avortul este interzis în Polonia, cu excepţia cazurilor de viol şi incest sau dacă viaţa ori sănătatea mamei sunt în pericol.

Guvernul şi-a justificat decizia de a înăspri legea spunând că doreşte să pună capăt „avorturilor eugenice”, dar asociaţiile pentru apărarea drepturilor femeilor susţin că noile prevederi obligă femeile să aibă sarcini non-viabile.

Chiar înainte de înăsprirea legii, mai puţin de 2.000 de avorturi legale pe an erau practicate în Polonia, în timp ce 200.000 de femei recurgeau la ele fie clandestin, fie în străinătate, potrivit asociaţiilor.

sursa – AGERPRES

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner