duminică, octombrie 1, 2023

Parlamentul: Universitățile pot organiza admiteri online

Senatul a adoptat, miercuri, o inițiativă care modifică Legea Educației Naționale, astfel încât învăţământul preşcolar, şcolar, preuniversitar şi universitar se poate desfăşura online pe perioada stării de urgenţă sau de asediu, în același regim putând fi organizată și admiterea la facultate.

Potrivit proiectului adoptat, în situaţia în care se instituie stare de urgenţă sau stare de asediu, activităţile desfăşurate în învăţământul preşcolar şi şcolar se pot desfăşura şi online, pentru asigurarea exercitării dreptului fundamental la învăţătură.

”Activităţile didactice şi de cercetare (…) şi examenele de finalizare a semestrelor şi a studiilor de licenţă şi masterat, susţinerea referatelor şi a tezelor de doctorat desfăşurate online în anul universitar 2019-2020 sunt recunoscute pentru formele de organizare – cu frecvenţă, cu frecvenţă redusă şi la distanţă. Prevederile anterioare se aplică şi pentru activităţile desfăşurate în învăţământul preuniversitar prevăzute la art. 262 din Legea educaţiei naţionale şi se aplică în oricare an şcolar şi universitar în care se instituie starea de urgenţă sau asediu”, potrivit proiectului de lege.

Senatorii au decis și că universităţile pot organiza admitere pentru anul universitar 2020-2021 în forma online, potrivit metodologiei aprobate de Senatul universitar, iar în anul 2019-2020 se poate organiza online susţinerea tezelor de abilitare

Proiectul a fost adoptat cu voturile senatorii PSD, USR şi UDMR. Senatul este for decizional în acest caz. Legea va fi transmisă pentru promulgare președintelui Klaus Iohannis.

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner