sâmbătă, decembrie 2, 2023

Patronatele din energie regenerabilă cer preşedintelui, Guvernului şi Parlamentului să decidă măsuri urgente ”pentru a se evita distrugerea în masă a investiţiilor existente în regenerabile”

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) şi Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie Regenerabilă din Romania (PATRES) cer preşedintelui României, Guvernului şi Parlamentului să decidă măsuri urgente pentru a se evita distrugerea în masă a investiţiilor existente în regenerabile, în plină iarnă şi criză energetică. Reprezentanţii organizaţiilor spun că noile prevederi în proiectul de lege privind aprobarea OUG nr 119/2022, adoptat în Plenul Camerei Deputaţilor, forţează intrarea în insolvenţă a unor capacităţi de producţie din surse regenerabile (eolian şi solar) de mii de MW, potrivit News.ro. 

 

NU omorâţi regenerabilii! NU anulaţi investiţii de mii de MW, în plină iarnă şi criză energetică, când România are nevoie de fiecare MW instalat în capacităţile de energie regenerabilă pentru a acoperi consumul de energie al românilor şi industriei!  NU impuneţi formule de supraimpozitare total neadecvate care lovesc radical în producătorii de energie din surse regenerabile şi îi forţeaza să închidă capacităţile de producţie! NU falimentaţi sectorul regenerabilelor! NU sacrificaţi invesţiile viitoare! RWEA – Asociaţia Română pentru Energie Eoliană reprezentând o putere instalată în România de 3 GW în urma unor investiţii de peste 5 miliarde euro împreună cu PATRES – Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie Regenerabilă din Romania reprezentand producători de energie regenerabilă din toate sursele (apă, vânt, soare, biomasă) cu o putere instalată de peste 1,8 GW şi investiţii în România de peste 2,7 miliarde euro, fac – din nou – un apel public, de forţă majoră, către preşedintele României, Guvern şi Parlament, cu solicitarea expresă de a lua măsuri urgente pentru a se evita distrugerea în masă a investiţiilor existente în regenerabile si oprirea imediata a investiţiilor in capacitati noi”, sun reprezentanţii RWEA şi PATRES.

Ei spun că au ajuns într-o situaţie de neconceput şi deosebit de gravă pentru România.

”Conform proiectului de lege privind aprobarea OUG nr 119/2022, adoptat pe 23 noiembrie, în Plenul Camerei Deputaţilor, s-a modificat radical modul de calcul al supraimpozitării pentru producătorii din energie. Dacă până acum în formula de calcul erau recunoscute şi cheltuielile cu achiziţia de energie necesară pentru onorarea contractelor atunci când sursa de energie nu este disponibilă (când nu bate vântul, când gradul de însorire este redus), în formula nouă adoptată de Parlament, aceste cheltuieli nu mai sunt recunoscute. Mai mult decât atât, cheltuielile cu dezechilibrele vor fi recunoscute doar în procent de maxim 5% din valoarea energiei electrice vândute, în condiţiile în care standardul în industrie arată dezechilibre înregistrate de centralele eoliene de circa 40%, respectiv 25% în cazul centralelor solare. Astfel, se supraimpozitează doar venitul fără a se ţine cont că în cazul surselor regenerabile de energie, sunt momente când resursa nu este disponibilă, iar operatorul este constrâns de însăşi modul de funcţionare al pieţei să cumpere energie pentru a-şi onora obligaţiile”, adaugă ei.

Potrivit acestora, dacă se supraimpozitează veniturile fără a se ţine cont de cheltuieli, producătorii de ESRE vor intra automat pe pierderi.

 

”Vorbim de o formă mascată de naţionalizare! Practic, se aruncă în aer capacităţi operaţionale din surse regenerabile (eolian şi solar) de circa 4.400 de MW. RWEA şi PATRES semnalează, în mod public, şi avertizează autorităţile asupra noilor prevederi din actul normativ aprobat de Camera Deputaţilor, care vor forţa producătorii din surse regenerabile să-şi închidă capacităţile de producere a energiei. Se va ajunge într-o situaţie fără precedent pentru România: Omori capacităţile ESRE în funcţiune, în plină criză energetică! Şi cum să atragi noi investitori, cu astfel de măsuri distructive?! Chiar asta să vrea Guvernul României!? În demersurile noastre repetate către autorităţi, am transmis că orice formulă de supraimpozitare trebuie să ţină cont de caracterul volatil al producţiei din surse regenerabile, care prin definiţie nu poate produce aceeaşi cantitate în mod constant. Formulele de supraimpozitare trebuie să se aplice pe venitul net realizat în urma deducerii cheltuielilor necesare pentru achizitia de energie pentru profilare si cheltuielile pentru dezechilibrele inregistrate. Altfel discutăm despre supraimpozitarea pierderii”, precizează RWEA şi PATRES.

Aceţtia apelează la autorităţi să decidă măsuri pentru protejarea consumatorilor casnici şi industriali, pe care le consideră necesare, fără să distrugă industria regenerabilelor.

”Atragem atenţia că, dacă se vor aplica noile măsuri, România va ajunge – în final – să fie ocolită de investitori, într-un moment în care avem mare nevoie de noi capacităţi de producţie. Foarte important de ştiut! Criza energetică este dată de lipsa de capacităţi de producţie care să acopere întreg consumul, România fiind stat net importator de energie de câţiva ani în lipsa unor investiţii noi. NU energia regenerabilă este responsabilă pentru creşterile de preţuri pe pieţele spot, dar şi angro din România. De-facto, energia regenerabilă, atunci când este disponibilă, ajută la calmarea şi reducerea preţului, iar România, dacă ar fi avut la acest moment o capacitate mult mai mare instalată în regenerabile, ar fi avut un preţ mai mic şi un nivel mai ridicat de securitate energetică”, adaugă ei.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner