Premierul Cîțu, despre mesajul BNR că PNRR este incert: Sunt 100% de acord cu banca centrală: dacă ne uităm la trecut și eu aș spune la fel

În cadrul conferinței de azi a premierului interimar Florin Cîțu, în contextul anunțului Agențiiilor de rating Moody’s și S&P – care apreciază măsurile Guvernului și revenirea economiei, întrebat cum comentează minuta ședinței de politică monetară a Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României(BNR), în care BNR spune că perspectiva absorbției fondurilor europene (PNRR) prezintă un grad ridicat de incertitudine, premierul a precizat că: ”Sunt 100% de acord cu banca centrală: dacă ne uităm la trecut și eu aș spune la fel.Dar noi am arătat anul acesta că am modificat multe dintre legile, actele normative care împiedicau o absorbție mai rapidă a fondurilor europene.

Din Minuta BNR: Perspectiva absorbției fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, precum și a celor aferente noului Cadru financiar 2021-2027, prezintă un grad ridicat de incertitudine, au susținut membrii Consiliului de Administrație al BNR în ședința de politică monetară.

Reporter ecopolitic.ro/newsbucuresti.ro: Citați dumneavoastră BNR, banca centrală. „Perspectiva absorbției fondurilor europene alocate României prin PNRR, precum și a celor aferente noului cadrul financiar 2021-2027, reprezintă un grad ridicat de incertitudine.”

Florin Cîţu: Dvs citați din minuta băncii centrale.

Reporter ecopolitic.ro/newsbucuresti.ro: Exact, din minuta publicată ieri.

Florin Cîţu: Bineînțeles că și eu, dacă mă uit la istoricul României până astăzi, în ceea ce priveşte absorbția fondurilor europene, aș fi și sunt de acord 100% cu această concluzie.

Dar noi am arătat anul acesta că am modificat multe dintre legile, actele normative care împiedicau o absorbție mai rapidă a fondurilor europene. În ceea ce privește PNRR este un alt tip de program care are ținte clare de reformă. De aceea, să știți că această apreciere a agențiilor de rating vine prin faptul că avem în PNRR ținte de reformă și, dacă vrem acei bani, trebuie să le atingem.

Pe partea de fonduri europene, știți foarte bine că am modificat legea achizițiilor publice ca să fie mult mai ușor să faci licitații, să nu mai fie întârziate aceste proceduri, deci deja umblăm la simplificarea ghidurilor pentru a face această absorbție mai rapidă. Dar sunt 100% de acord cu banca centrală: dacă ne uităm la trecut și eu aș spune la fel. Dar dacă ne uităm la ce s-a întâmplat anul acesta și ce vrea să facă acest guvern, este clar că acea concluzie poate să fie îmbunătățită la următorul raport al băncii centrale.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare