Premierul Dăncilă – prima reacţie după anunţul lui Orban: Un act deplasat!

Întrevederea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, cu omologul israelian, Benjamin Netanyahu

Premierul Viorica Dăncilă a dat luni prima reacţie după anunţul făcut joia trecută de liderul PNL, Ludovic Orban, conform căruia acesta depune o plângere penală pe numele său şi a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, „pentru înaltă trădare”.

Viorica Dăncilă spune că acest demers este „act deplasat”, şi s-a arătat convinsă că justiţia va găsi plângerea lui Orban ca fiind ridicolă.

„Consider că este un act deplasat să faci plângere penală pentru înaltă trădare premierului României. Sunt convinsă că justiţia va găsi ridicolă această plângere care este complet ruptă de realitate. Sunt însă îngrijorată de faptul că un politician român, liderul celui mai mare partid de opoziţie din România, a găsit nimerit să alăture înalta trădare de un act diplomatic prietenos cu Statul Israel. (…) Am văzut că şi astăzi au apărut în presă alte plângeri penale. Văd că s-a instituit instituţia denunţătorilor. Văd că este bătaie pentru a se înscrie în această instituţie. Eu cred că deja, la un moment dat, acest lucru nu ne face cinste şi nu face cinste celor care au un astfel de comportament”, a afirmat premierul într-o conferinţă de presă susţinută la Bacău.

Viorica Dăncilă consideră că nu este întâmplător faptul că Ludovic Orban a ieşit în public cu această plângere penală, după ce preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia din funcţie:

„Domnul preşedinte îmi cere demisia de patru ori, imediat apare o plângere pentru înaltă trădare. Sunt lucruri care se leagă”.

Dragnea ia în calcul fenomenul de antisemitism instituţional

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a avansat chiar ideea existenţei unui „antisemitism instituţional”.

Într-o conferinţă de presă susţinută luni la Parlament, Dragnea a susţinut că „e conturează ideea unui antisemitism instituţional”.

Dragnea„Se conturează sau se poate contura ideea că aici vorbim, pe lângă alte prostii, se poate vorbi de antisemitism instituţional, în momentul în care, citind acea plângere penală, se vorbeşte de acuzaţii de înaltă trădare pentru un oficial care a avut întâlniri oficiale cu şefi de stat şi de guvern din altă ţară. Dincolo de faptul că este o abordare kaghebistă, ceauşistă, securistă, care te duce cu gândul la „agenturili străine”, aici este tratat Statul Israel ca o putere străină cu care noi suntem în conflict. După părerea noastră, este o acţiune care aduce deservicii majore României”, a afirmat Dragnea, la finalu unei şedinţe a Biroului Permanent Naţional al PSD.

Liderul PSD crede că cei care au conceput şi asumat o astfel de plângere dau dovadă de „o mare iresponsabilitate”.

„Sunt acuzaţi nişte cetăţeni israelieni că sunt agenţi de influenţă. Am văzut comentarii că ar fi spioni, fără niciun fel de responsabilitate, fără o minimă bază, fără niciun fel de dovadă sau probă. Înseamnă că pe acest precedent toţi consultanţii străini care au fost în România în ultimii ani şi care vor mai veni, aşa cum merg şi în alte ţări, sunt agenţi de influenţă şi cei care au lucrat cu ei pot fi acuzaţi de înaltă trădare. Orice contact pe care un oficial român, indiferent ce poziţie ocupă, contact pe care îl poate avea un cetăţean străin ce poate ocupa o funcţie importantă într-o instituţie din altă ţară, poate fi acuzat de înaltă trădare”, a argumentat preşedintele Camerei Deputaţilor.