duminică, octombrie 1, 2023

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop: A venit un american la Academie ca să ne spună că lui i se pare normal că dacă ţiganii au fost 500 de ani robi, acum să fim şi noi robii lor 500 de ani, ca să se compenseze; deci ce facem acum, aplicăm „legea talionului din Evul Mediu, „ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte”, asta ne propune Vestul? Fantoma comunismului bântuie tot mai puternic prin Occident

Președintele Academiei Române, profesorul Ioan-Aurel Pop, a criticat curentul woke care bântuie acum prin mediile intelectuale occidentale, afirmând că aduce aminte de „legea talionului” sau de perioada comunistă, scrie r3media.ro.

Într-o conferință susținută la Brașov, istoricul a povestit un episod trăit pe pielea sa, atunci când un american a venit la Academia Română, susținând că românii ar trebui să fie sclavii romilor 500 de ani, pentru că românii i-au ținut în robie această perioadă.

„A venit cineva din Statele Unite să ne spună că dacă țiganii au fost robi 500 de ani, de-acum noi încolo noi ar trebui să fim robi 500 de ani, ca să compensăm și să echilibrăm. Cum să porți dialog în această formă? Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte? Legea talionului? Ne întoarcem iar la ce-a fost în antichitate? Cum adică, să mă pedepsești pe mine 500 de ani?

Eu nu înțeleg ideea de a-ți cere scuze pentru ce-au făcut înaintașii tăi acum 200 sau 40 de ani. Am început, ca pe vremea comunismului, să ne turnăm noi cenușă-n cap pentru faptele bunicilor și părinților? Ne întoarcem iar în comunism, unde copiii nu erau primiți în facultăți pentru că bunicul era burghez?”, s-a întrebat academicianul.

Evident, profesorul Pop se referă la moda apărută în Occident, reunită sub numele de „cultura anulării” (cancel culture) prin care personalitățile trecutului sunt judecate după criterii inexistente atunci. Pentru păcate considerate capitale, sunt anulate meritele celor din trecut.

Profesorul ardelean s-a pronunțat și împotriva globalizării, afirmând că „nu știu ce înseamnă și ce ne-ar putea aduce”.

„Am auzit că la Bruxelles, s-au ocupat că punem bicarbonat în mititei și au început să ne spună că nu-i sănătos. Apoi, dacă asta-i globalizare, atunci mai bine mai punem bicarbonat în mititei, că-i sănătos la stomac”, a precizat el, în aplauzele asistenței.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner