luni, august 8, 2022

Președintele Elveției: Neutralitate țării nu este sub semnul întrebării

Elveţia ”este totuşi neutră”, în pofida sancţiunilor adoptate contra Rusiei, a dat asigurări miercuri preşedintele elveţian Ignazio Cassis, care a ţinut să facă distincţie între ”neutralitatea” militară şi condamnarea unei încălcări a dreptului internaţional, relatează AFP, scrie Agerpres.

”Evident că există în Europa un sentiment de unitate mai puternic contra acestei agresiuni (a Rusiei împotriva Ucrainei) care ne-a arătat tuturor situaţia păcii de care s-a beneficiat de 70 de ani”, a declarat preşedintele în exerciţiu al Confederaţiei Elveţiene într-un interviu acordat mai multor jurnalişti la sediul ONU de la New York.

Însă ”Elveţia este totuşi neutră, neutralitatea Elveţiei nu este sub semnul întrebării”, a dat el asigurări, respingând mai ales ideea unei apropieri a ţării sale de NATO.

”Neutralitatea este destul de simplă: nu se ia parte la un război, nu se trimit arme sau trupe într-un război şi nu se dă teritoriu în schimbul armelor sau trupelor părţilor aflate în război, nici nu se participă la o alianţă militară ca NATO”, a detaliat Cassis.

Dar ”în jurul acestei neutralităţi, există o politică externă şi de securitate şi a condamna încălcarea dreptului internaţional de către această agresiune militară rusă este o obligaţie axată pe Constituţie şi care nu lezează cu nimic neutralitatea”, a insistat el.

Elveţia a reluat sancţiunile contra responsabililor ruşi decise de Uniunea Europeană după începerea invaziei militare ruse contra Ucrainei.

Pentru prima dată de la aderarea sa la ONU în urmă cu 20 de ani, Elveţia a fost aleasă, în luna iunie, să ocupe de la 1 ianuarie un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate.

La 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei. Moscova susţine constant că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

sursa – AGERPRES

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner