Primul summit organizat in România „pe datorie” – Summitul „Inițiativa celor Trei Mări”, la Bucureşti

Forumul Celor 3 mari
In perioada 17-18 septembrie a.c., la București, va avea loc a treia ediţie a Summitului „Inițiativa celor Trei Mări”, găzduit în acest an de România şi organizat de către Administrația Prezidențială, fiind primul summit organizat in România „pe datorie” (dupa cum declara presedintele Iohannis).

 

Cu toate ca, scandalul legat de rectificarile Guvernului prin care a fost diminuat bugetul Administratiei Prezidentiale a dus la o reactie a presedintelui Iohannis legata de riscul organizarii acestui summit, totusi, Summitul „Inițiativa celor Trei Mări” va avea loc.

La acest eveniment vor participa șefi de stat și reprezentanți ai acestora din 12 țări din Europa Centrală și de Est: Republica Austria, Republica Bulgaria, Republica Croația, Republica Cehă, Republica Estonia, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polonă, România, Republica Slovacă, Republica Slovenia și Ungaria.

În cadrul Summitului I3M din anul 2018 va avea loc şi prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, această acţiune fiind un angajament al Declaraţiei Summitului Iniţiativei celor Trei Mări de la Varşovia din 2017.

Forum de Afaceri, în marja Summitului „Inițiativa Celor Trei Mări”

În perioada 17-18 septembrie a.c., la București, va avea loc prima ediție a Forumului de Afaceri, organizat de către Administrația Prezidențială, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

business forum 3seas initiativeForumul de Afaceri se desfășoară în marja celei de- a treia ediții a Summitului „Inițiativa celor Trei Mări”, găzduit în acest an de România și organizat de Administrația Prezidențială.

La evenimentul care va avea loc la Romexpo vor participa Președintele României, domnul Klaus Iohannis, Președintele Republicii Croația, doamna Kolinda Grabar-Kitarović, Președintele Republicii Polone, domnul Andrzej Duda, și Președintele Republicii Austria, domnul Alexander Van der Bellen, precum și președinți de Camere de Comerț Naționale și reprezentanți ai mediului de afaceri din România și din străinătate.

Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări este un angajament al Declaraţiei Summitului Iniţiativei celor Trei Mări de la Varşovia din 2017 și își propune dezvoltarea economică în trei domenii principale (transport, energie, digital), în scopul creării unei zone de stabilitate și prosperitate. Totodată, se urmărește stabilirea unei noi dinamici de cooperare între țările situate la granița de est a UE, pe axa Nord – Sud, care va conduce la o creștere economică zonală și va contribui la reducerea decalajelor economice în cadrul Uniunii Europene.

Forumul de Afaceri al I3M, ca parte integrantă a celui de-al treilea Summit al I3M, se va desfășura la Romexpo.

sursa: amosnews.ro