joi, martie 23, 2023

Profesor la Facultatea de Jurnalism din București, acuzat de studenți că-i umilește la cursuri

Un scandal monstru a izbucnit la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării de la Universitatea din București, unde un profesor, membru al Comisiei de Etică, este acuzat de comportament abuziv la cursuri de către studenți. Într-o scrisoare deschisă adresată  rectorului Marian Preda și Comisiei de Etică, 56 de studenți aduc acuzații grave profesorului Marian Petcu, potrivit B1. 

Scandal la Facultatea de Jurnalism de Jurnalism și Științele Comunicării de la Universitatea din București

Acesta s-ar fi adresat studenților în repetate rânduri cu apelativul „proști”, iar după ce o studentă s-a ridicat pentru a părăsi amfiteatrul în semn de protest față de comportamentul său, Petcu ar fi replicat: „Puteți să îmi faceți plângere, oricum sunt vicepreședintele Comisiei de Etică”.

Studenții de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) din Universitatea din București spun că „în cadrul cursului intitulat «Metode și Metodologii de Cercetare», de luni, 13 martie 2023, care a avut loc la Rectoratul Universității din București, de la ora 14:00, domnul profesor universitar doctor Marian Petcu a avut o serie de afirmații total nepotrivite, mai ales din partea unui profesor, în mediul universitar. Concret, domnul Marian Petcu ne-a spus nouă, studenților prezenți în Amfiteatru, în repetate rânduri, faptul că suntem «proști». Domnia sa a susținut și faptul că «ați intrat proști la facultate, dar ieșiți de aici și mai proști»”.

Studenții spun că trei dintre cei prezenți luni „am decis să părăsim Amfiteatrul, neputând și nedorind să fim martorii unui asemenea limbaj și comportament, mai ales în mediul universitar. Când prima colegă a decis să iasă de la curs, domnul profesor a întrebat-o ce a pățit, iar aceasta i-a răspuns: «Am venit aici să învăț, nu să ne jigniți dumneavoastră», iar după aceea colega noastră a ieșit din Amfiteatru. În replică, domnul Petcu a spus: «Puteți să îmi faceți plângere, oricum sunt vicepreședintele Comisiei de Etică». Astfel, nu doar că a minimalizat efectele comportamentului său asupra studenților, dar a și vrut să dea de înțeles că se află într-o poziție de conducere, deci se află «la putere» și nu va fi niciodată tras la răspundere pentru cuvintele și comportamentul său”.

„Unei colege i-a spus că «te bag aici» (făcând referire la un fel de dulap, negru, în care sunt componentele ce țin de ordin tehnic al Amfiteatrului). În momentul în care colega noastră i-a spus domnului profesor universitar Doctor Marian Petcu faptul că dânsul nu are acest drept, domnul Petcu a spus: «Îmi fac (acest drept)»”, se arată în scrisoare.

Cum răspunde profesorul Marian Petcu la acuzațiile aduse de studenții săi

Confruntat cu aceste acuzații profesorul Marian Petcu a declarat, pentru edupedu.ro, că în scrisoarea studenților „sunt niște ipoteze calomnioase, că îi disprețuiesc. Dimpotrivă, nu îi disprețuiesc, sunt studenții mei și mă lupt cu ei să învețe, asta este misiunea noastră, adică să îi scoatem din indiferență, din contemplare”.

Întrebat despre jignirile pe care le-ar fi adus studenților săi, Marian Petcu precizează: „Văzând că nu răspund, că nu pun întrebări, le-am zis că există riscul ca la finalul facultății să iasă mai proști decât au intrat. Dar înțelege contextul, că toate sunt scoase din context”.

În legătură cu faptul că le-ar fi spus studenților că nu va păți nimic dacă vor exista plângeri ale studenților pentru comportamentul său pentru că este vicepreședinte al Comisiei de Etică, Marian Petcu susține că a fost o glumă.

„Nu sunt vicepreședinte. Comisia de Etică este pe site-ul universității, ei sunt viitorii jurnaliști, puteau să intre în 3 secunde să se amuze. A fost o glumă, nu a fost o amenințare, asta mă înspăimântă în cazul lor. Sunt tot felul de aberații. Nu am spus niciodată orfan și prost unui student, ăsta a fost un calificativ în glumă că vor rămâne ignoranți dacă nu învață, atât tot. Eu nu am ceva special.

Au fost 3 copii [care au plecat din sala de curs luni, 13 martie 2023 – N. Red.]. De ce au plecat? Ei se amuzau pe laptop, probabil că vedeau filme, nu m-au ascultat, le-am spus: fie veniți în primul rând, fie ieșiți din sală! Asta face un profesor, impune o anumită disciplină, nu fiecare face ce îi trece prin cap”.

Rectorul Marian Preda cere Comisiei de Etică să analizeze cazul profesorului de la Facultatea de Jurnalism acuzat de studenți de comportament abuziv: Universitatea din București dezavuează orice comportament sau atitudine umilitoare

Președinta Comisiei de Etică a Universității din București a precizat pentru Edupedu.ro că știe despre caz, dar că până vineri la prânz nu ajunsese la ea scrisoarea. În cazul în care situația de la FJSC ajunge pe masa comisiei, profesorul vizat nu va lua parte la analiză, a spus aceasta.

La rândul său, decanul FJSC, Antonio Momoc, a afirmat pentru Edupedu.ro că situația va fi analizată în consiliu și a spus că este prima astfel de sesizare cu privire la profesorul Petcu, deși comportamentul acestuia era cunoscut. Detalii mai jos

Vineri după-amiază, Consiliul Departamentului de Jurnalism al FJSC a solicitat conducerii facultății o investigație, precum și autosuspendarea cadrului didactic acuzat.

spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner