PSD, după ce Iohannis a promulgat bugetul: Un joc meschin electoral

dragnea noua conducere psd gorj

PSD a spus ca președintele Klaus Iohannis a făcut astăzi ceea ce era obligat de Lege să facă, demonstrând că scopul său a fost doar de a întârzia cât mai mult promulgarea Bugetului de stat.

  • “Un joc electoral meschin, pe spatele tuturor românilor!

În încercarea de a explica blocarea sistematică a noului Buget, președintele Iohannis a mințit din nou, uitând să spună românilor că avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării a fost dat abia la jumătatea lunii decembrie 2018, o dată cu reîntoarcerea din vacanță a președintelui.
Mai mult, în ziua în care președintele recunoaște că este în grevă, ceea ce românii știau deja de patru ani de zile, PSD a ales să inaugureze lucrările pentru primul tronson din autostrada Moldovei” , se arată intr-un comunicat de presă al PSD.

Mai mult, PSD a punctat dispozițiile OUG 114 la care a făcut referire președintele ca fiind contrare interesului românilor.

  • “Plafonareaprețuluilagazelenaturalepentruurmătoriitreiani;
  • Reglementarea prețului la energie electrică pentru următorii trei ani;
  • Taxa pe lăcomie: cu cât cresc mai mult ratele românilor, cu atât băncile sunt obligate
    să plătească taxe mai mari la stat;
  • Reducerea comisioanelor pentru administratorii privați ai Fondurilor din pilonul II de pensii și raportarea acestor comisioane de performanță în sporirea banilor de pensii ai cetățenilor români;
  • Creștereasalariuluiminimpentruangajațiicustudiisuperioare(dela1.900leila2340 lei) și pentru angajații din construcții (de la 1.900 lei la 3.000 lei)”, potrivit sursei citate.

În ce privește afirmațiile președintelui Iohannis cu privire la creșterea punctului de pensie, PSD a constatat  ca șeful statului nu doar că citește mai greu, ci și înțelege mai greu ceea ce e scris în programul de guvernare.

”În mod fals, președintele induce ideea că punctul de pensie ar fi trebuit să crească de la 1.100 lei la 1.265 lei începând cu 1 ianuarie 2019. Nu există însă niciun angajament în programul de guvernare cu privire la data la care va crește punctul de pensie în 2019. Angajamentul ferm al PSD este ca această creștere să aibă loc în cursul acestui an.
Pentru corecta informare a cetățenilor cităm exact fragmentul relevant din Programul de guvernare: „În 2018 punctul de pensie va fi 1.100 lei, în 2019 punctul de pensie va fi 1.265 lei, în 2020 punctul de pensie va fi 1.775 lei.” (pagina 28)
Același lucru este valabil și în cazul pensiei minime: „Pensia minimă va crește de la 520 lei la 640 lei de la 1 iulie 2018. Anual, nivelul acesteia va crește cu cel putin 10% începând cu 2019.” (pagina 78)
Aceste angajamente vor fi respectate, la fel cum au fost respectate și celelalte promisiuni făcute pensionarilor și salariaților din România”, potrivit sursei precizate.

În acest sens, PSD îi pune în vedere lui Klaus Iohannis că bugetul pe care tocmai l-a promulgat, după un lung blocaj inutil, prevede creșterea punctului de pensie la valoarea menționată începând cu 1 septembrie 2019, adică în avans față de prevederile Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Același buget, promulgat în cele din urmă de președintele Iohannis, prevede și creșterea pensiei minime cu 10%, de la 640 lei la 704 lei, exact cum e menționat în programul de guvernare, potrivit social-democrații.