Putin, la Beijing: cifra de afaceri Rusia-China a atins 108 miliarde de dolari în 2018, iar structura comerțului bilateral devine mai diversă.

Putin China
Foto: TASS

Președintele Putin a declarat, la o conferință de presă de la Beijing, că cifra de afaceri Rusia-China a atins 108 miliarde de dolari în 2018, iar structura comerțului bilateral devine mai diversă.

  • Rusia este interesată să utilizeze potențialul căilor ferate TransSib și Baikal-Amur pentru a spori legăturile comerciale cu China.

Sistemul rusesc de transport este dezvoltat în vederea integrării sale cu coridoarele de transport eurasiatice. Putin a admis că ruta Marea Arctică ar putea fi combinată cu inițiativa Belt and Road care leagă Asia și Europa.

Coridorul de transport Nord-Sud ar putea facilita traficul de mărfuri din Asia de Sud spre Europa prin Iran, Azerbaidjan și Rusia. Rusia este gata să crească exportul de gaze naturale către China prin conducta Sila Sibiri, cu 6 miliarde de metri cubi pe an de la nivelul estimat de 38 miliarde de metri cubi pe an.

Putin a ridicat, de asemenea, problema tranzitului de gaze prin Ucraina și a reiterat că furnizarea de gaz din Ucraina depinde în totalitate de tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său. El a spus că livrările directe de gaze din Rusia către Ucraina ar reduce la jumătate costurile Ucrainei pentru importurile de gaze.

Sursa: RG, Izvestia cu sprijinul consilierilor economici din rețeaua externă a MMACA