Putin nu intenționează să implice Rusia în Afganistan: Am învăţat lecţiile necesare

Putin
Foto: kremlin.ru

Federația Rusă monitorizează cu atenţie situaţia din Afganistan, dar nu intenţionează să se implice militar în această ţară, a declarat marţi preşedintele Vladimir Putin, scrie antena3.ro

  • „Nici nu trebuie să spun faptul că nu intenţionăm să ne implicăm în afacerile interne ale Afganistanului, cu atât mai puţin să implicăm forţele noastre armate într-un conflict”, a declarat Vladimir Putin la un eveniment al partidului Rusia Unită.

„Uniunea Sovietică a avut propria experienţă în Afganistan. Am învăţat lecţiile necesare”, a subliniat Vladimir Putin, referindu-se la conflictul militar cu grupuri insurgente afgane din anii 1980.

SUA şi ţările aliate, inclusiv din cadrul NATO, urmează să retragă în totalitate trupele din Afganistan până pe 31 august.

În contextul retragerii trupelor occidentale, combatanţii talibani au ocupat numeroase provincii afgane şi zone din capitala ţării, Kabul.

Conform aceleiași surse, mişcarea talibanilor poartă negocieri cu fostul preşedinte afgan Hamid Karzai şi cu Abdullah Abdullah, liderul Consiliului afgan pentru Reconciliere Naţională, pe tema formării unui guvern de uniune naţională în Afganistan.

Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul şi se află în Emiratele Arabe Unite.

Prim-vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh a declarat că el este acum preşedintele interimar „legitim” al Afganistanului, semnalând că va organiza rezistenţa armată contra insurgenţilor talibani.

Sursa: antena3.ro