sâmbătă, decembrie 2, 2023

Reacția medicului care trebuia să îl opereze pe tânărul din Mangalia mort de peritonită: Îmi pare rău de copil!

Kadisha Muayabo, medic chirurg, este cel care ar fi trebuit să-l opereze pe Iulian. Într-o declarație făcută ziarului local Replica de Constanța, acesta explică ce s-a întâmplat și de ce nu l-a operat pe tânărul care a murit. De menționat este faptul că Kadisha Muayabo este pensionar și are un contract part-time semnat cu Spitalul Mangalia.

„Copilul care a murit e cunoscut. Lucra la Fan Curier. Venea și la mine acasă, îmi mai aducea niște colete. El a fost de vreo 3 ori în Urgență și acolo i-au spus că are colită renală. Eu sunt medic pensionar. Dacă se ducea în Urgență, nu venea la mine! Eu nu mai sunt în Spital, dar în ziua în care copilul era acolo m-a chemat o asistentă. Pe la ora 1 jumătate-2, m-a chemat o asistentă și mi-a zis că „E cineva aici.”, și eu am întrebat-o „Dar medicul, care consultă în ambulator, nu e?”. A zis că nu. Și eu atunci m-am dus să-i pun mâna pe burtă, a zis asistenta că acest copil are colică renală. Așa mi-a zis. Și am întrebat de când este tratat pentru colică renală. A fost în Urgență de vreo două sau trei ori și avea tratamentul dat acasă. Și se simțea tot rău. În ziua aia coincident eu am trecut pe acolo și băiatul s-a prezentat. Am pus mână și am zis apendicita. L-am internat pe copil în spital și ca mâine să îl operăm. Nu automat, a trebuit să am analize, toate mai devreme. Dimineață, când trebuia să intre în sală, m-am uitat la el și am văzut că are un testicul umflat. Acum ce să fac? Atunci am continuat cu tratamentul, antibioticul și așa mai departe. Și a treia zi la fel. Era duminică atunci când am intrat. Copilul era intrat de miercuri și trebuia să-l opereze joi dimineață. Am văzut testiculul umflat și am zis că nu trebuie să se intre în așa ceva, să fie alte probleme acolo. Colegul meu care face ecografii zice că nu vede nimic în burtă. Atunci, duminică, am chemat ambulanța și l-am trimis la Constanța. Nu poți să iei pe cineva de pe drum și să îl bagi în sala de operație. Copilul ăla era preponderal, avea 130 și ceva de kilograme. Nu e ceva de jucat. Eu trebuie să fac anestezie. La ora aia nu mai era cineva în spital. Nu mai erau anesteziștii să vadă. Am zis să-l operez a doua zi și a doua zi dimineață l-am văzut cu testicul umflat. Și-am mai amânat. Eu am trecut prin Urgență din întâmplare, el a fost în urgență de două sau trei ori, nu și-a făcut tratamentul în spital. Avea foaie fără observație în spital. I-am făcut analize, examene de urină”., continuă dr. Kadisha.

Întrebat cine poate fi considerat responsabil de acest caz nefericit, aceasta adaugă: „Nu pot spune că eu sunt responsabil pentru moartea copilului, eu am vrut să fac ceva bun. Era supraponderal, e greu de depistat. În fiecare zi eram la el, i-am făcut analize tot. L-am văzut joi, vineri și sâmbătă. Noi tratăm și testiculul care e umflat. Colegul meu urolog, care verifică pe toată lumea, era în concediu, dar cazul a rămas pentru că eu l-am internat. Când a ajuns la Constanța era testiculul umflat, dar acolo când i-au făcut CT (Tomografie Computerizată) au găsit ce au găsit acolo. Eu nu sunt Dumnezeu. Mai ales că v-am zis că era preponderal. Asta a fost tot! Mie îmi pare rău de copil. Medicamentul pe care-l lua, tratamentul de la el de acasă, masca boala, nu poți să știi ce e acolo”, a declarat acesta, potrivit replicaonline.ro.

Iulian Grigore s-a stins din viață la vârsta de doar 25 de ani, după ce ar fi suferit timp de zile în șir pe paturile Spitalului Municipal Mangalia.

Inițial Iulian s-a internat miercuri, înainte de Crăciun acuzând dureri de burtă. Acestuia i s-a pus un diagnostic urmând ca în ziua următoare, joi dimineață, să fie operat de apendicită, însă doctorul Kadisha a observat că aceasta avea un testicul umflat. Luând în considerare această complicație și greutatea tânărului, aceasta a amânat operația, urmând un tratament pentru inflamația apărută peste noapte. Iulian a fost transferat, după 3 zile în care a suferit dureri îngrozitoare, la Spitalul Județean Constanța unde medicii i-au efectuat o tomografie computerizată, ce nu putea fi efectuată la Mangalia, și operat. Intervenția a avut loc însă prea târziu, tânărul dându-și ultima suflare în acea zi.

În lipsa unei cercetări minuțioase a cazului nu se poate decide un responsabil pentru moartea tânărului, dar cert este faptul că lipsa personalului, în acea perioadă, și dotarea insuficientă a centrului medical au contribuit la agravarea situației.Nici măcar un CT nu i s-a făcut, pentru că angajatele de la laborator erau în concediu. Toate?

„Am încercat să luăm legătura cu dr. Alina Dan, managerul Spitalului Municipal Mangalia, dar ne-a transmis, printr-un mesaj, că se află în concediu și că nu ar deține informații despre cazul tragic al tânărului Am încercat, apoi, să discutăm cu dr. Untaru Paula Nicoleta, directorul medical. Nici aceasta nu a putut fi contactată, dar i-am lăsat în schimb un număr al redacției în speranța că eventual vom obține un punct de vedere al conducerii. Nu a făcut-o, l-a băgat la înaintare pe dr. Liviu Mocanu, șeful Secției de Anatomie Patologică, care nu a avut nicio treabă cu acest caz”, scrie sursa citată.

Acesta a declarat: „Nu comentez aspectul clinic al situației pentru că fiecare medic răspunde pentru ce face în timpul actului medical. Nefericitul caz s-a finalizat cu deces la Spitalul Județean Constanța, acolo s-a efectuat necropsia anatomo-patologică sau medico-legală, nu știm exact. În urma acesteia s-a stabilit cauza decesului și sigur se va stabili dacă există un malpraxis legat de proces, adică o practică medicală greșită. Cazul a plecat din Chirurgie. Domnul doctor Kadisha cunoaște cazul, a fost în paza dumnealui. Domnul doctor Kadisha este medicul curant. El va răspunde în cazul în care este un malpraxis.”

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner