sâmbătă, decembrie 9, 2023

Regizorul Nicolae Mărgineanu, către Alexandru Solomon: Să împroşti cu gunoi, să-ţi baţi joc de credinţa românilor e simplu, o poate face oricine, să FII OM e mult mai greu!

Regizorul Nicolae Mărgineanu, fiul fostului deținut politic cu același nume, îl acuză pe Alexandru Solomon, realizatorului filmului „Arsenie. Viaţa de Apoi”, de blasfemie, scrie r3media.ro.

În urmă cu 12 ani, Nicolae Mărgineanu, regizorul celebrelor filme „Ştefan Luchian”, „Pădureanca”, „Un bulgăre de humă”, „Binecuvântată fii, închisoare” sau „Demascarea”, a realizat filmul documentar „Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu”.

Acum, după vizionarea filmului „Arsenie. Viața de apoi”, Nicolae Mărgineanu îl acuză pe Alexandru Solomon de „atitudinea blasfematoare faţă de Părintele Arsenie Boca, faţă de credincioșii lui și faţă de Biserica Ortodoxă Română.

Iată scrisoarea deschisă transmisă, potrivit Cluj Cultural, de regizorul Nicolae Mărgineanu:

Acum, după vizionarea filmului „Arsenie. Viața de apoi”, Nicolae Mărgineanu îl acuză pe Alexandru Solomon de „atitudinea blasfematoare faţă de Părintele Arsenie Boca, faţă de credincioșii lui și faţă de Biserica Ortodoxă Română.

Iată scrisoarea deschisă transmisă, potrivit Cluj Cultural, de regizorul Nicolae Mărgineanu:

„Am lucrat împreună, în 1993, la filmul «Privește înainte cu mânie», la care ai semnat imaginea. În 2001, ca producător, te-am ajutat să realizezi docu-drama «Omul cu o mie de ochi», despre reputatul fotograf Iosif Berman. Ţi-am urmărit apoi filmele și te-am felicitat pentru «Război pe calea undelor», despre Radio Europa Liberă.

Am văzut de curând filmul «Arsenie. Viața de apoi» și am fost profund decepționat. Nu vorbesc despre calitățile tale ca regizor, ci de atitudinea ta blasfematoare faţă de Părintele Arsenie Boca, faţă de credincioșii lui și faţă de Biserica Ortodoxă Română.

Am pe birou fotografia Părintelui Arsenie, o am în mașină și o port în suflet. Fac parte dintre cei mulți pe care tu, în filmul tău, îi consideri neevoluați. Mă simt adânc jignit de acest film. Părintele Arsenie Boca este una din cele mai luminoase personalități ale românilor și nu trebuie să fie tratat astfel. Niciun om nu trebuie tratat astfel.

De unde vine aversiunea ta, dorința ta de batjocură față de un sfânt respectat și iubit de o mulțime mare de credincioși și față de Biserica Ortodoxă Română?

Ai fost nedreptățit în România? Nu ai avut condiții să studiezi, să lucrezi ceea ce ai vrut? Ţi-au făcut românii vreun rău?

Am aflat că ai mers timp de trei ani în pelerinaje pe urmele Părintelui. Numai cu Fundația «Părintele Arsenie Boca» ai mers în 6 pelerinaje cu pelerini adevaraţi. Ai încercat să-i provoci, dar nu ai reușit decât să le strici dispoziția evlavioasă. Ai dorit să descoperi ceva compromițător sau provocator la adresa Părintelui Arsenie şi nu ai reușit să găsești nimic care să folosească intenției tale.

Şi atunci ce ai făcut? Ai apelat la câteva agenții de casting ca să alegi figuranți care să interpreteze grupul tău de «pelerini», cu care să faci propriul tău «pelerinaj». Ce ușor e să manipulezi figuranții plătiți de tine, care fac ceea ce le ceri tu! E ușor să le iei interviuri și să-i lași să spună ce le trece prin minte despre Părintele Arsenie, pentru ca apoi să alegi cu grijă ce vei selecta în film.

Însoțit de mașina cu costume, i-ai costumat în călugări, în maici, le-ai pus măști de lupi sau de oi, ca să pară din comuna primitivă, ba chiar pe unul dintre ei l-ai costumat în Părintele Arsenie Boca, pentru a-l ridiculiza pe sfânt. Alegerea citatelor din dosarele Securității despre Părinte și punerea lor în discuție cu acești bieți figuranți, nepregătiți pentru un asemenea dialog, fragmentele din emisiuni TV amatoare de senzațional, interviurile cu figuranții, în care le oferi șansa să-l defăimeze pe Părintele Arsenie – toate acestea construiesc o minciună prezentată cu nerușinare ca adevăr.

Prezinți acești figuranți ca și cum ar fi pelerini adevărați și îi excluzi din film pe adevarații pelerini! Prezența acestor falși credincioși este o minciună şi o blasfemie la adresa românilor.

S-au scris în ultimii ani câteva cărţi memorabile despre Părintele Arsenie Boca, despre darurile sale duhovniceşti, despre caracterul lui neclintit și rezistența sa exemplară în perioada prigoanei comuniste, despre prezența sa în dosarele Securității, cărți foarte bine documentate, care au făcut lumină asupra vieţii Parintelui.

Oare nu ar fi trebuit să te documentezi înainte de a te apuca de un astfel de film? Le desconsideri pe toate și arunci cu gunoi în semenii tăi fără să ai un motiv întemeiat. Întregul film este o blasfemie pentru orice creştin. Un sfânt rămâne însă un sfânt, oricâte lături ar arunca vreun răuvoitor.

Să împroşti cu noroi e uşor. Mai greu e SĂ FII OM!

Nicolae Mărgineanu, regizor”

***

În anul 2014, Patriarhul Daniel i-a oferit regizorului Nicolae Mărgineanu  Ordinul Sfinții Martiri Brâncoveni.

Distincția i-a fost acordată ca urmare a efortului de realizare a filmului documentar „Poarta Alba” care prezintă credința mărturisitoare a celor întemnițaţi pentru convingerile religioase.

Tatăl regizorul Nicolae Mărgineanu, psihologul Nicolae Mărgineanu, a fost deținut politic și a pătimit în temnițe timp de 16 ani, între 1948 și 1964.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner