marți, noiembrie 28, 2023

Rusia se autoizolează ? – Duma a votat Proiectul de lege privind „internetul suveran” și proiectul de lege privind proprietatea străină asupra agențiilor de știri

Proiectele de lege privind „internetul suveran” și proiectul de lege privind proprietatea străină asupra agențiilor de știri, au fost votate și discutate, într-o primă lectură, în Duma de Stat, camera inferioară a Adunării Federale a Rusiei (Parlamentul).

  • Duma a votat, marți, în primă lectură, un proiect de lege privind operarea durabilă a segmentului rus de internet (Runet), cu votul de 334-47.

Scopul proiectului este de a dezvolta un sistem care să asigure o activitate stabilă a Runet în cazul deconectării sale de la infrastructura internetului global.Cu toate acestea, autoritățile insistă ca proiectul să fie modificat în a doua lectură, deoarece trebuie să ofere siguranță, în loc să izoleze internetul rus din exterior. Punerea în aplicare a proiectului de lege va necesita 20 de miliarde de ruble.

runetȘeful Comitetului pentru politică de informare al Dumei, Levin, a declarat că „este greșit” să comparăm abordările Rusiei și Chinei cu privire la accesul general la internet.

Novaya Gazeta raportează că fracțiunile din Duma ale Partidului Comunist, Partidul Liberal Democrat (LDPR) al lui Jirinovski și Rusia Corectă a lui Serghei Mironov s-au opus proiectului de lege iar liderul LDPR Jirinovski a cerut ca, co-autorul proiectului de lege, deputatul LDPR Andrey Lugovoi, să-și retragă semnătura de pe proiect. Cu toate acestea, Lugovoi a refuzat să facă acest lucru și se poate confrunta acum cu o pedeapsă disciplinară.

  • Rossiyskaya Gazeta raportează că Duma a adoptat o a doua lectură a unui proiect de lege care ar interzice militarilor ruși să utilizeze smartphoneurile la serviciu.

Proiectul de lege ar interzice militarilor și recruților să folosească smartphone-uri și alte dispozitive care pot oferi acces la Internet.

media rusiaPotrivit lui Vedomosti, Duma a decis să amâne a doua lectură a unui proiect de lege privind limitarea la 20% a proprietății străine asupra agențiilor de știri.

Motivul este că textul proiectului trebuie ajustat. Duma a adoptat o primă lectură a proiectului de lege în decembrie 2018.

Sursa: Interfax, Kommersant, MK, Novaya Gazeta, RG, Vedomosti cu sprijinul consilierilor economici din rețeaua externă a MMACA

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner